Lars Heikensten vd för Nobelstiftelsen
Lars Heikensten tycker att den nya politiska majoriteten i Stockholm har fattat ett oklokt beslut. Foto: TT

Nobelstiftelsen mycket kritiska till nya Stockholmsstyret

2:05 min

Nobelstiftelsen är mycket kritisk mot att den nya, blå-gröna majoriteten i Stockholms stadshus stoppar Nobelcentret på Blasieholmen.

Lars Heikensten är vd för Nobelstiftelsen.

– Det här är ett löftesbrott där långsiktiga intressen ges upp i ett kortsiktigt spel och det hade vi inte räknat med, säger han.

 Är du besviken?

– Jag skulle nog kunna använda starkare ord än så, men det tänker jag inte göra, säger han.

Lars Heikensten tycker att den nya politiska majoriteten i Stockholm har fattat ett oklokt beslut.

– Vi har velat förverkliga en dröm i hundra år om att ha en plats där nobelpriset skulle kunna vara synligt i Stockholm och en mötesplats för vetenskap, litteratur och fred och där vi skulle kunna diskutera vår tids stora frågor och det känns ju viktigare än kanske någonsin att det här skapas.

– Att nu, långt in i den här resan, hoppa av, trots att man tidigare lovat att ställa upp, så är det klart att man äventyrar det här, förklarar han. 

Nobestiftelsens vd tror att konsekvenserna för Stockholm stad är större än så, att staden förlorar förtroende som samarbetspartner.

– När man i omvärlden ser att man inte ens kan lita på Nobelpriset, kan man då lita på att Stockholms stad håller gjorda uppgörelser.

– Det är klart att det kommer att göra det svårare i framtiden att få människor att vilja engagera sig.

Ska man se det här som att det kanske inte alls blir av på en annan plats?

– Vi hade en process med staden för 6-7 år sedan där vi pratade igenom vad som var lämpligaste platsen. Alla partier utom Vänsterpartiet stöttade detta.

– Det är klart att börja om på ny kula, det är svårt i sig. Man ska samla ihop aktörer som är beredda att stödja det här igen. Det kommer att bli kostsamt och dessutom är det ett bekymmer att staden tappat rejält i trovärdighet.

– Hur ska vi kunna lita på att om vi börjar om på ytterligare ett ställe, att staden håller sitt löfte då, frågar Lars Heikensten.

 Vad ska hända nu?

– Vi räknar med att staden hör av sig och talar om vad det egentligen är man har beslutat. Min gissning är att vi går tillbaka och frågar vad det är de ser framför sig och vad de är beredda att ge till ett Nobelcenter.

– Och i ljuset av stadens erbjudande får vi se om vi vill gå vidare.

Men i ljuset av den pågående domstolsprocessen kanske ni ändå hade behövt flytta?

– Det var en risk som vi måste räkna med. Men det här är något annat.

– Det här är ett löftesbrott där långsiktiga intressen ges upp i ett kortsiktigt spel och det hade vi inte räknat med, säger Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista