Delad bild: Tjock dokumentmapp, pappkartonger i hyllor.
1 av 2
Filer med dokument som samlats in av Cija:s utredare i Syrien. Foto: Sally Henriksson/Sveriges Radio.
Kvinna i ett rum med dokumentkartonger.
2 av 2
CIJA:s kommunikationschef Nerma Jelacic i arkivrummet där de över 800 000 bevisdokumenten förvaras. Foto: Sally Henriksson/Sveriges Radio.

Här samlas bevis om krigsbrott i Syrien

1:47 min

Det pågår ett omfattande arbete med att samla in bevismaterial om misstänkta brott mot mänskliga rättigheter och krigsbrott i Syrien. Syftet är att en dag kunna ställa de högsta ansvariga inför rätta.

I en europeisk huvudstad som av säkerhetsskäl måste förbli hemlig finns Kommissionen för internationell rättvisa och ansvarsskyldighet, Cija, som samlar in sådant här bevismaterial. Sveriges Radio har som första svenska medieföretag varit inne i Cija:s arkiv. 

– Det är här som alla dokument som kommer från Syrien gås igenom innan de arkiveras. De här dokumenten kom nyligen från Idlibprovinsen och måste rengöras, det arbetet kan ta dagar ibland veckor, säger Nerma Jelacic, kommunikationschef på Cija.

I bevisrummet finns pappkartonger med över 800 000 dokument som Cija:s utredare i Syrien har tagit stora risker för att samla in och smuggla ut ur landet. Dessutom har organisationen ett ännu större digitalt arkiv med bland annat fotografier.

Bevis som, enligt Nerma Jelalic, bland annat länkar president Bashar al-Assad och andra inom regimen till många av de brott som begåtts och begås i krigets Syrien.

Enligt folkrättsexperter är dokumenten och vittnesmålen som Cija har samlat genom åren de starkaste bevisen för brott mot mänskligheten, folkmord och krigsbrott sedan Nürnbergrättegången.

Cija är en oberoende organisation med omkring 140 medarbetare och finansieras med donationer från bland annat EU, Norge och Kanada. Dokumenten handlar inte bara om regimens misstänkta brott, utan även aktörer inom oppositionen och olika extremistgrupper, som IS.

Förutom i Syrien samlar organisationen också in dokument och vittnesmål i Irak och Centralafrikanska republiken, och har planer på att göra detsamma i Myanmar.

Nerma Jelacic menar att arbetet redan har varit framgångsrikt bara i att visa att det går att samla in den här mängden dokument under ett pågående krig.

– Det är första gången i en konflikt som den här i Syrien som den här typen av bevis finns tillgängliga redan under pågående krig.

Cija samarbetar med ett tiotal länder, däribland Sverige. Deras bevis har redan använts i flera nationella domstolar för att döma personer längre ned på ansvarsstegen som flytt från Syrien, i bland annat terrormål.

Men än så länge har Cija:s bevis inte kunnat prövas i ICC, eftersom ingen av de syriska ledarna har kunnat åtalas där.

– Min erfarenhet säger mig att det inte kommer att hända snart, men det kanske kommer att göra det inom några år och definitivt i sinom tid, säger Nerma Jelalic, kommunikationschef för Cija, kommissionen för internationell rättvisa och ansvarsskyldighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista