Markus Soeder ledare för CSU i Bayern i valmöte
Markus Soeder ledare för CSU i Bayern i valmöte Foto: CHRISTOF STACHE / TT

Delstatsval i Bayern får konsekvenser i Berlin

2:07 min

I Bayern går en intensiv valrörelse mot sitt slut. Delstatsvalet imorgon har stor betydelse både i Bayern och Berlin. För kristdemokraterna, som har dominerat Bayern i decennier, väntar en dramatisk tillbakagång enligt opinionssiffrorna. Men vid partiets slutspurtmöte var stämningen hög.

– Det är så mycket som står på spel säger en äldre man som fortfarande tror att kristdemokraterna CSU kan göra bra ifrån sig i valet. Partiet har varit regionens stabilitetsankare sedan kriget. Det kan man inte bara ge upp, tycker han.

Men opinionssiffrorna på 35 procent säger något annat. För CSU-förhållanden vore ett valresultat på den nivån ett rejält bakslag.

– Andra partier skulle vara nöjda men vi har högre anspråk, säger Daniela Ludwig, vice ordförande för CSU.

Partiet ser sig som synonymt med Bayern och har regerat med egen majoritet under större delen av efterkrigstiden, när Bayern har utvecklats från ett fattigt jordbruksland till en välmående region präglad av industri och högteknologi.

Kvällens hedersgäst, Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz, hyllar Bayern och de tyska partikollegorna. De i sin tur hoppas att något av glansen från den unga, konservativa stjärnan ska stråla över dem. Men Kurz närvaro illustrerar också en del av CSU:s problem.

Tidigt i valrörelsen klargjorde Bayerns regeringschef att till hans avslutande valmöte kommer inte en "Fru förbundskansler" utan just en "Herr förbundskansler". Alltså inte Angela Merkel. CDU-ledare har i alla tider varit självskrivna gäster hos det bayerska systerpartiet. Men sedan 2015 är relationen infekterad av motsättningar i flyktingpolitiken. Konflikten belastar också deras samarbete i regeringen i Berlin. Även där är opinionsstödet rekordlågt för koalitionspartierna.

Samstämmiga bedömningar räknar med att valresultatet i Bayern kommer att få konsekvenser i Berlin. Det återstår att se vilka men i ölhallen uppmanar den bayerske regeringschefen att kämpa in i det sista för att bevara Bayerns särprägel med CSU vid rodret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista