Journalisten Jamal Khashoggi kan ha spelat in sitt eget mord

3:31 min

Det misstänkta mordet på en journalist inne på Saudiarabiens konsulat i Istanbul kan ha spelats in. Det rapporteras att journalisten Jamal Khashoggi själv sett till att det som hände dokumenterades, genom en inspelning på hans smarta klocka.

Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern, Cecilia Uddén, hur skulle det här ha gått till?

– Det är den statskontrollerade turkiska tidningen Sabah som i dag skriver om detta, att mordet på Jamal Khashoggi spelades in på hans egen smarta klocka och att turkiska polisen har inspelningen.

– Han ska ha satt på sin Apple Watch på inspelning när han gick in på konsulatet, och enligt den turkiska tidningen så ska klockan då ha spelat in förhöret, tortyren och mordet. Den saudiska dödspatrullen ska sedan ha upptäckt klockan och öppnat den med Khashoggis eget fingeravtryck och försökt radera filerna.

– Men det finns en lång rad frågetecken kring det här. Bland annat att klockans bluetooth sannolikt inte skulle ha nått utanför konsulatet för att kunna synkas med Khashoggis mobiltelefon som han lämnat till sin turkiska fästmö som väntade utanför. Och att Apple Watch inte kan öppnas med fingeravtryck. Man har också frågat sig varför fästmön i såna fall inte kände till denna inspelning. 

Många frågetecken alltså, tidigare har ju Turkiet sagt att man har en inspelning inifrån konsulatet, är det den här inspelningen som man menar?

– Det vet vi inte, men det kan inte uteslutas att det här är Turkiets försök att kringgå frågan om att de avlyssnar utländska beskickningar. Läckorna har ju hela tiden talat om att det finns en bandupptagning där man hör hur Khashoggi mördas, men man har inte sagt hur den har tillkommit. Nu kanske Turkiet försöker hävda att det var den egna klockan som spelade in det hela.

Har vi på något sätt kommit närmare att få veta vad som egentligen hände där inne?

– Nej det har vi inte, mysteriet tätnar. Saudiarabien står fast vid att anklagelserna är helt grundlösa, att Khashoggi – som faktiskt i dag skulle ha fyllt 60 år – att han lämnade konsulatet kort efter att han kom in där. Men Saudiarabien har inte kunnat erbjuda några bevis eller bilder från övervakningskameror om att han skulle ha gått därifrån.