Beatrice von Morvay och Lena Uhlin i väntan på att få gå in på Nationalmuseum
1 av 4
Beatrice von Morvay och Lena Uhlin i väntan på att få gå in på Nationalmuseum Foto: Lotta Myhrén/SR
Kön var lång utanför Nationalmuseum i Stockholm.
2 av 4
Kön var lång utanför Nationalmuseum i Stockholm. Foto: Lotta Myhrén/SR
Per Hedström, utställningschef på Nationalmuseum. Han är nöjd över att de nu kan öppna igen och med fler föremål utställda än tidigare.
3 av 4
Per Hedström, utställningschef på Nationalmuseum. Han är nöjd över att de nu kan öppna igen och med fler föremål utställda än tidigare. Foto: Lotta Myhrén/SR
Beatrice von Morvay och Lena Uhlin inne i en av de salar där de, konstaterar de nöjt, nu kan se Stockholms slott.
4 av 4
Beatrice von Morvay och Lena Uhlin inne i en av de salar där de, konstaterar de nöjt, nu kan se Stockholms slott. Foto: Lotta Myhrén/SR

Nationalmuseum i Stockholm återinvigt

2:19 min

I dag, efter över fem års renoveringsarbete återinvigdes nordens största konst och designmuseum, Nationalmuseum i Stockholm.

Nationalmuseum har över 700 000 föremål och räknas som nordens största konst och designmuseum. I dag återinvigdes det efter flera år av renoveringar. Bland annat har ventilationen förbättrats och fönster som tidigare varit igensatta för att ljuset kunde skada konsten har öppnats upp.

I dag vid invigningen, där stora delas av kungafamiljen var närvarande liksom kulturminister Alice Bah Kunhke, var det också många besökare i en lång ringlade kö. 

Beatrice von Morvay och Lena Uhlin hade väntat i en timme för att få en bra plats framför den scenen som byggt upp framför museet. Där fick de se kungen återinviga museet och musik spelas innan det var dags för att gå in på själva museet.

Väl inne var de nöjda med vad de såg, ljusare salar och belysta skulpturer. Och inte minst att de nu kunde se slottet från museet, efter att fönsterna inte längre var igensatta.

Hör Ekots möte med kulturtanterna, som de själva kalla sig, när de stiger in i museet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".