Jan Björklund partiledare (L).
Foto: Henrik Montgomery/TT

Irriterad Björklund säger nej till M+KD regering

2:19 min

Liberalerna meddelar nu att de inte kommer att släppa fram ett regeringsalternativ med Moderaterna och Kristdemokraterna. Detta bekräftades av partiledare Jan Björklund på en pressträff på lördagen.

– Om talmannen driver fram ett sådant förslag nu kommer vi att rösta nej, säger Jan Björklund.

Liberalerna anser att Moderatledaren Ulf Kristersson behöver mer tid i försöken att bilda en regering och kommer också att begära detta hos talmannen.

– De sonderingsförsök som har gjorts har inte varit tillräckliga, säger L-ledaren.

När Björklund mötte pressen på lördagseftermiddagen var han tydligt irriterad över att Ulf Kristersson i fredags på Facebook presenterade sin plan för en regering utan hela Alliansen, och samtidigt avslöjade de interna diskussioner som varit mellan Alliansledarna den senaste tiden.

"Jag kallar förslaget för "3-2-1" Dvs regeringen består av enbart Moderaterna eller av Moderaterna plus de Allianspartier som kan och vill ingå i den regeringen", skrev Kristersson.

Men Björklund anser ändå inte att Alliansen spruckit.

– Nej, det har den inte. Vi vill hålla samman Alliansen, säger Björklund.

Istället menar Björklund att man måste pröva de andra blocköverskridande alternativen. Han lanserar tre regeringsalternativ.

– Dessa alternativ bör prövas nu, säger Björklund.

Det första alternativet är en bred koalition med Alliansen och Socialdemokraterna i en regering. Det andra är en tysk variant där S och M bildar regering. Det tredje är Alliansen och MP i samarbete.

I en debattartikel i Aftonbladet som publicerades tidigare under lördagen skrev Björklund:

"Liberalerna står fast vid det som vi gått till val på; en Alliansregering, vid behov med stöd över blockgränsen och som ger minimalt inflytande till SD och V. De försök som Ulf Kristersson gjort att sondera blocköverskridande samarbeten har dock inte varit tillräckliga. Eftersom möjligheterna inte har tömts ut så kommer jag i nästa talmansrunda att rekommendera att Ulf Kristersson får förlängd tid för att sondera fler blocköverskridande samarbeten".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista