Nils Lundgren.

Junilistans Nils Lundgren i skattetvist

Junilistans riksdagskandidat Nils Lundgren har problem med Skatteverket, som vill upptaxera Nils Lundgren med 130 000 kronor, dels för förmånsvärdet på hans boende och dels för att han inte tagit upp ränteinkomster. Men Nils Lundgren tycker själv att frågan inte frågan är särskilt allvarlig.

– Det här tror inte jag att någon kan se som nåt problem i ett land där vi har skandaler med Skandiadirektörer och fackföreningsmän som har tagit lägenheter som skulle gå till ensamstående, säger Nils Lundgren.

– Här har jag och min hustru glömt att ta upp en ränteintäkt som vi tar upp varje år och sedan har vi en meningsskiljaktighet med Skatteverket i hur någonting annat ska bedömas.

Tycker du att det här är struntsaker?

– Nej inte struntsaker, det är pinsamt, men inte någonting som visar att jag skulle vara en person som smiter från skatten eller någonting sådant.

Oenighet om hyran
Det är två saker som Skatteverket slagit ned på i Nils Lundgrens deklaration. Det ena handlar om hans bostad som ägs av Nils Lundgrens bolag – där Skatteverket anser att han betalat för låg hyra. Därför vill Skatteverket höja förmånsvärdet med 57 000 kronor.

Nils Lundgren å sin sida tänker överklaga det här beslutet till Länsrätten.

Det andra handlar om en inkomstränta på 72 000 kronor som Lundgren inte redovisat.

Hjälp med deklarationen
Nils Lundgren är en av landets mest kända nationalekonomer.

Han har ett förflutet som chefekonom på Nordbanken, det som i dag är Nordea. Han säger att han också fått hjälp med deklarationen av en av landets mest kända revisionsbyråer. Trots det kom ränteinkomsterna inte med.

– Den finns med varje år sedan åtskilliga år tillbaka. Den här gången hade den av något skäl ha fallit bort, det är inte mer med det, säger Nils Lundgren.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".