Företrädare för kristdemokratiska CSU i Bayern.
Foto: Matthias Schrader/TT

Valet igång i Bayern – kan bli historiskt bakslag för CSU

1:36 min

Knappt tio miljoner röstberättigade ska välja ett nytt delstatsparlament i Bayern, men intresset sträcker sig långt utanför Bayerns gränser eftersom valet också väntas skaka om regeringen i Berlin och Angela Merkels ställning.

Om valresultat i dag hamnar i nivå med de senaste månadernas opinionsmätningar, är det ett historiskt bakslag som väntar för de regerande kristdemokraterna CSU. De har kunnat styra Bayern med egen majoritet under större delen av efterkrigstiden men nu pekar allt på att den tiden är förbi.

En utlösande faktor var flyktingkrisen hösten 2015. Sedan dess riktar CSU-företrädarna ständiga attacker mot förbundskanslern och CDU-ledaren Angela Merkel trots att CDU och CSU samarbetar i en nära partiallians och i koalitionsregeringen. Under CSU:s valkampanj var Merkel inte välkommen. I vanliga fall är det en självklarhet att de båda partierna stödjer varandra på plats.

Konflikten har stött bort många CSU-väljare. Motståndarna till Merkels flyktingpolitik tycker att CSU:s kritik inte är trovärdig och går till Alternativ för Tyskland. De som förespråkar en mer humanitär linje och betonar andra frågor, föredrar de Gröna, som kan bli dagens stora vinnare.

CSU:s väntade motgång i Bayern riskerar att ytterligare försvåra samarbetet i Berlin. Den bräckliga koalitionen har under sin korta tid redan varit nära att spricka ett par gånger på grund av motsättningarna mellan kristdemokraterna och det kan bli ännu tuffare för Angela Merkel att hålla ihop regeringen framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".