Migrationsverket
Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Migrationsverket stoppar brottsdömda asylbiträden

1:43 min

Sverige Radios Kaliber avslöjade i våras att det fanns över 50 personer som har dömts för brott på Migrationsverkets lista över offentliga biträden. Nu har Migrationsverket stoppat tio av dem från att företräda asylsökanden.

Bland de offentliga biträden som ska hjälpa asylsökanden hittade Kaliber personer som bland annat var dömda för grovt bedrägeri, grov förskingring och grovt narkotikabrott. En var dömd till fängelse efter att utsatt klienter för sexuellt ofredande.

När Kaliber talade med Veronika Lindstrand Kant, biträdande operativ chef på Migrationsverket i våras sade hon så här:

– Vi vill ju inte ha personer som är misstänkta för brott eller som är dömda för brott, det är inga personer som Migrationsverket vill ha som offentliga biträden.

Sedan mars har Migrationsverket fattat beslut om att stoppa tio biträden som har bedömts som olämpliga, rapporterar SVT. Det handlar i flera fall om advokater som har uteslutits ur Advokatsamfundet eller misskött sin ekonomi.

Ett offentligt biträde är en advokat eller jurist som ska stödja och tillvarata den asylsökandes intresse. På Migrationsverkets lista finns runt 2500 personer. Migrationsverket hade tidigare en så kallad svart lista över biträden som bedömts som olämpliga, men efter kritik från Justitieombudsmannen togs den bort 2016.

Enligt Veronika Lindstrand Kant så har Migrationsverket mycket begränsade möjligheter att kontrollera offentliga biträden, vilket de också har påpekat till regeringen.

Så här sade hon till Kaliber:

– Jag skulle ju gärna se att vi fick den här möjligheten just det här att kunna registrera kvalitet och kompetens för att kunna sprida informationen om olämpliga biträden till Migrationsverkets handläggare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".