Centerpartiet i Malmö lägger ner sina röster

0:17 min

Mycket pekar nu på att Socialdemokraterna behåller makten i Malmö efter att Centerpartiet har beslutat lägga ner sina röster i morgondagens omröstning i Kommunfullmäktige, något som C:s gruppledare Niels Paarup-Petersen säger till Sydsvenskan.

I och med det finns ingen möjlighet för att de övriga allianspartierna att med stöd av SD ta makten.

Hur den styrande konstellationen kommer att se ut är oklart. S har tidigare sagt att partiet vill söka en uppgörelse över blockgränsen.

På måndag ska ledamöterna i Malmös kommunfullmäktige - i en sluten omröstning - bestämma vilka partier som ska leda kommunen under de kommande fyra åren.

Socialdemokraterna är efter valet det största partiet i Malmö – och kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh vill sitta kvar på sin post. Men Moderaterna siktar på att själva ta makten genom ett helblått styre, med uppbackning av Centerpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna.

Men redan i går sa Centerpartiet nej till det förslaget och berättade att partiets styrelse och fullmäktigegrupp bestämt sig för att säga nej till det upplägget. Skälet är att man vill hålla Sverigedemokraterna borta från inflytande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista