Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman och Benjamin Dousa, ordförande för Moderata ungdomsförbundet, Muf
Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman och Benjamin Dousa, ordförande för Moderata ungdomsförbundet, Muf Foto: Drago Prvulovic/TT, Björn Lindgren / TT

Kristerssons beslut att ge upp får stöd

2:17 min

På söndagen gav Moderaternas Ulf Kristersson upp försöken att bilda regering.

Beslutet får stöd även bland de partikamrater som hade velat gå längre. Istället riktas kritiken mot Centern och Liberalerna.

– Med tanke på att Socialdemokraterna uppenbarligen har sagt nej till honom när det gäller att stödja en eventuell alliansregering, och med tanke på vad C och L framförde i går (red anm: i lördags) ... att då gå till kammaren hade varit lite grand av symbolpolitik. Så jag förstår att han valde att lämna sitt sonderingsuppdrag, säger Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman.

Ulf Kristersson lovade i valrörelsen att han skulle köra in i kaklet med försöket att bilda en alliansregering. Igår sa han att han nu hade nått fram till kaklet, och misslyckats, i alla fall för tillfället, la han till.

Misslyckandet blev ett faktum när både Liberalerna och Centern i lördags sa nej till Kristerssons förslag att bilda en enpartiregering eller en regering med bara några allianspartier. Mittenpartiernas nej motiverades med att en sån regering skulle ge inflytande till SD.

Sociala medier har fyllts med angrepp på C och L, en del av dem rätt grova. Partierna har kallats allt ifrån "quislingar", det vill säga landsförrädare, till kommunister. Försvararna undrar vad som är fel, när de två partierna bara har gjort det som de före valet hade lovat att göra.

En av dem som ville få stödet till en moderatledd regering prövat i riksdagen är ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa. Men han förstår att Ulf Kristersson igår valde att inte gå till en omröstning i kammaren.

– Muf:s linje är att han hade kunnat gå steget längre och pröva stödet i kammaren. Å andra sidan hade det varit mer av symbolisk karaktär än att det hade gjort nån praktisk skillnad, säger han.

Det Benjamin Dousa har svårt att förstå är hur Centern och Liberalerna resonerar i sitt förhållande till SD.

– Sverigedemokraterna var ju faktiskt med och röstade bort Stefan Löfven, då gick alldeles utmärkt att ta stöd av SD. Men nu går det inte att ta stöd av samma parti för att bilda en borgerlig regering.

I dag blir det en ny talmansrunda, talmannen träffar då partiledarna en och en, cirka en halvtimme var, från 09.30 till klockan 13. Rimligen kommer Socialdemokraternas Stefan Löfven att få uppdraget att sondera möjligheterna till att bilda regering.

Lars-Ingvar Ljungman och Benjamin Dousa tror att Löfven kommer att misslyckas – och då går bollen tillbaka till Ulf Kristersson, säger de. Ljungman hoppas att C och L då tar Ulf Kristerssons förslag, som ju står kvar.

Varför skulle det fungera då, när det inte fungerade nu?

– Då har ju processen i princip gått runt i 360 grader och ingen har löst frågan om regeringsmakten. I så fall blir det enda alternativet ett nyval, säger Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista