Rahman friad från mord

På tisdagen kom domen i fallet med den tidigare livstidsdömde hemvårdaren Joy Rahman, som fick sitt fall prövat på nytt efter resning i Högsta Domstolen. Joy Rahman frikänns enhälligt av Svea Hovrätt.
Chefsåklagare Stefan Bergman vid 7:e åklagarmyndigheten i Stockholm har inga direkta invändningar mot hovrättens slutsatser: – Jag accepterar och respekterar hovrättens argumentation. Det är en god analys och den må respekteras, även om jag har i bakhuvudet vad vice chefsåklagaren Elisabeth Bergström hela tiden har sagt, nämligen att hon hela tiden har varit övertygad om Rahmans skuld och att hon anser att bevisningens skulle räcka till fällande dom. Men det är för tidigt att säga om hovrättens dom ska överklagas, säger Stefan Bergman. Joy Rahman har suttit i fängelse i åtta och ett halvt år, dömd till livstids fängelse för ett mord på en äldre kvinna 1993. Han dömdes först av en enhällig tingsrätt, sedan av en lika enhällig hovrätt. Men så beviljades han resning i år och nu frikänns han helt, av en enig hovrätt. Hovrätten skriver i sin dom att den indicie-kedja som åklagaren presenterat inte håller för en fällande dom. Frågan är hur bedömningar kan vara så olika i samma mål. Christian Diessen är professor i processrätt vid Stockholms universitet och han har följt det här fallet: – Det är är ett utomordentligt svårt mål. Det är ett sånt mål som förekommer en gång på hundra eller en gång på tusen och det kan gå hur som helst, när som helst, utan att nånting i grunden har förändrats när det gäller bevisningen. Jag vill mena att det varit samma bevisning hela tiden, säger Christian Diesen. Efter den friande domen är frågan nu vilket skadestånd Rahman ska kräva staten på. Det handlar om utebliven lön under dom här åren - och ideellt skadestånd för lidandet. Men det är svårt att säga hur mycket det rör sig om, säger Christian Diesen: – Med tanke på den långa tid han har suttit borde han ha det högsta skadeståndet som någonsin utbetalats och då borde det ligga i fem miljonersnivån. Men å andra sidan kanske det finns omständigheter som gör att det blir betydligt lägre. Det är svårt att sia någonting om skadeståndet, säger Christian Diesen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".