Eskilstunapolisen kritiseras efter dödsskott

De första tolv timmarnas utredning av polisens dödskjutning av en 20-årig taxirånare utanför Eskilstuna sköttes av Eskilstunapolisen - alltså av arbetskamrater till den polis som sköt det dödande skottet.
Att det tog så lång tid innan utredningen flyttades ifrån Eskilstuna är kriminalskommisarie vid länspolisen i Östergötland Johnny Stammarnäs som nu sköter internutredningen kritisk till. Det var kring midnatt natten mot söndag som den 20-åriga mannen sköts till döds utanför Eskilstuna. Mannen hade rånat och stulit en taxibil i Strängnäs och sedan kört till Eskilstuna där polisen upptäckte den eftersökta. Mannen krockade med en polisbil innan han sköts till döds. Polisen har sedan varit mycket förtegen om vad som hände - och vill nu varken bekräfta eller förneka om mannen var beväpnad eller ej. Den kriminaltekniska undersökningen av brottsplatsen gjordes inte förrän morgonen därpå. Då var redan olycksplatsen städad för redan en halvtimme efter dödskjutnignen kallades räddningstjänst till olycksplatsen för att städa bort all bensin och glassplitter som låg på vägbanan. Kriminaltekniker bekräftar för ekot att det alltid är bättre om de får undersöka en brottsplats som är orörd. En polisman är delgiven misstanke om vållande till annans död. Det har vid tidigare tillfällen där polisers agerande varit föremål för utredning framkommit kritik mot att den lokala polisen utreder eventuella brott som begåtts av den egna personalen. Men en nyligen tillsatt statlig utredning ska titta på tillsynen över polis och åklagarämbetena - och där ska man bland annat just titta på den här frågan. Men den utredningen väntas inte bli klar före årskiftet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".