En person på en kanadensisk cannabisodling kollar skörden.
Medicinsk användning är tillåten i Kanada sedan flera år tillbaka och det finns idag ett starkt folkligt stöd för legalisering. Foto: TT

Vill få bukt med kriminaliteten – legaliserar marijuana

1:31 min

Från och med onsdag så kommer cannabis vara lagligt i Kanada. Förhoppningen är att därmed få bukt med den kriminalitet som i nuläget är förknippat med drogen.

Alla kanadensare över 19 år kommer att kunna köpa upp till 30 gram cannabis för personligt bruk.

Försäljningen kommer till en början att skötas av en statlig hemsida men marknaden kommer senare öppnas för privata företag.

I USA finns idag en gigantisk marknad för laglig cannabis i en rad delstater men drogen är fortfarande förbjuden federalt.

Medicinsk användning är tillåten i Kanada sedan flera år tillbaka och det finns idag ett starkt folkligt stöd för legalisering, en opinionsmätning visade nyligen att 70 procent av kanadensarna stödjer eller accepterar lagändringen.

Samtidigt varnar nu landets främsta medicinska tidskrift för att legaliseringen kan komma att få stora negativa hälsoeffekter, och uttrycker en oro för att att utvecklingen snarare kan ha drivits fram av företag som vill tjäna pengar än myndigheter som månar om invånarna.

Andra menar att legaliseringen ger den kanadensiska staten kontroll över en marknad som redan finns samt ett stort tillskott till landets skatteintäkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista