Man i kostym.
Paypal-grundaren Ken Howry nomineras till posten som ny ambassadör för USA i Sverige. Foto: Ken Howery photo/Frankruddy (wikimedia)/CC BY-SA 3.0

Trump har nominerat ny Sverige-ambassadör

1:24 min

USA har inte haft någon ambassadör i Sverige sedan Donald Trump tillträdde, men nu har han nominerat finansmannen och Paypal-grundaren Ken Howery.

– Ken Howery är en relativt ung amerikansk IT-miljardär och en av grundarna av betalningssystemet Paypal som han för övrigt grundade tillsammans med Elon Musk. I dag är han partner i en riskkapitalfirma på västkusten som heter Founding Fund, säger Sveriges USAambassadör Karin Olofsdotter. 

President Donald Trump har flera gånger plockat medarbetare från kretsen kring Founding Fund som Howery grundat tillsammans med Peter Thiel - en annan finansman och riskkapitalist som tidigt gav Trump sitt stöd.

Att Trump härmed valt en relativt ung person från techbranchen som USA:s representant i Sverige tycker Karin Olofsdotter kan vara en signal om att Vita huset intresserar sig för svenskt kunnande och det kan båda gott för kommande samarbeten mellan länderna:

– Om Howery blir utnämnd kan det innebära att vi får se ett ökat samarbete mellan länderna.

Ken Howery måste godkännas av senaten innan han kan tillträda - vilket om så sker troligen blir under våren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista