​Annika Strandhäll
​Annika Strandhäll. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Strandhäll: Nödvändigt med förändring

2:01 min

Inspektionen för Socialförsäkring varnar i en ny rapport för att rättssäkerheten i bedömningen av sjukpenning äventyras när den politiska styrningen ändras vart tredje år. Men socialminister Annika Strandhäll delar inte den bilden.

– Jag tycker att det är att dra det väldigt långt att säga att det är rättssäkerheten som hotas. Försäkringskassan har precis som alla myndigheter att förhålla sig till den politiska styrningen, annars är det ju ingen mening att ha politisk styrning.

Nej, socialminister Annika Strandhäll menar att regeringen gjorde rätt när den 2015 valde att STYRA Försäkringskassan mot utredningar av rätten till sjukpenning och att sätta upp ett mål om att få ned sjukskrivningarna till 2020.

Det är Inspektionen för Socialförsäkring som i en ny rapport beskriver hur den politiska styrningen har fått genomslag ända ut i Försäkringskassans handläggning av sjukpenning.

Inspektionen har sett hur personliga möten med sjuka har prioriterats ned till förmån för utredningar och menar att rättssäkerheten för de sjuka äventyras när det blir snabba kast i den politiska styrningen.

Men att Försäkringskassan valde bort möten beror enligt Annika Strandhäll tvärtom på att Försäkringskassan inte var lyhörd för den politiska styrningen:

– Min bild är att man inte var tillräckligt lyhörd för signalerna från Socialdepartementet.

Ruh Mannelkvist, professor på den juridiska institutionen i Umeå, delar däremot kritiken från Inspektionen för Socialförsäkring om att att rättssäkerheten äventyras när den politiska styrningen ändras för ofta.

– Som en enskild medborgare i landet bör man veta att om lagstiftningen inte ändras, så ska den tillämpas som den var avsett. Man ska inte ändra tillämpningen utifrån hur sittande regeringar anser att ekonomi ska styra i försäkringssystemet. Det är inte ok, säger hon.

Inspektionen för Socialförsäkring vill nu att den politiska styrningen av Försäkringskassan ska bli MER stabil så att handläggarna får möjlighet att hitta en balans mellan att BÅDE utreda rätten till sjukpenning och stötta de sjuka tillbaka i jobb. 

Och socialminister Annika Strandhäll håller med om att långsiktighet är viktigt.

– Det här är ju en fråga som varit i politisk hetluft mellan de olika partierna, vi måste över blockgränserna komma överens om vad som är målet för Försäkringskassan. För jag har respekt för att de som jobbar på Försäkringskassan har den här känslan, säger Annika Strandhäll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista