Etiopiens nya regering.
Etiopiens nya regering. Foto: STRINGER/TT

Helt jämställd regering i Etiopien

2:04 min

Efter gårdagens regeringsombildning i Etiopien har landet tagit ännu ett steg på den reformbana landets premiärminister Abiy Ahmed slagit in på. En av de stora förändringarna är att nya regeringen nu består till hälften av kvinnor.

– Jag har skött mitt jobb som talman, men förstått senaste dagarna att det funnits andra planer för mig, sade Mufuriat Kami i Etiopisk TV efter att hon igår utsågs till fredsminister i Etiopien.

Etiopien är nu det andra landet i Afrika – efter Rwanda – med en helt jämställd regering. 10 av 20 ministrar är kvinnor, varav flera på tunga poster.

Aisha Mohammed blev till exempel landets första kvinnliga försvarsminister och Hirut Woldemariam minister för vetenskap och högre utbildning. Och på den nyinrättade och åtminstone på pappret mycket mäktiga posten som fredsminister kommer Mufuriat Kami basa över landets stora underrättelseapparat och federala polis.

– Kvinnor är mindre korrupta än män och kommer hjälpa till att återskapa fred och stabilitet, kommenterade premiärminister Abiy Ahmed sina val. Och det är tydligt att Ahmed nu offensivt fortsätter sin reformagenda. Efter att han tillträdde för ett halvår sedan har han vänt upp och ner på det politiska status quo som rått i Etiopien sedan början av 90-talet. Han har slutit fred med Eritrea, frigivit tusentals politiska fångar och levererat på sina löften om att tolerera politisk opposition.

Genom att tillsätta en fredsminister försöker han nu institutionalisera landets nya politiska inriktning, och signalerar samtidigt vad han ser som sin högsta prioritet: Att lugna de många och våldsamma konflikter längs etniska linjer som blossat upp under hans korta tid vid makten.

Etiopien har stora inbyggda politiska och socioekonomiska spänningar, och Abiy Ahmeds förmåga att hantera dem politiskt - och inte med våld som förr – är och förblir hans största utmaning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista