Australien sparkar läkare som larmar från flyktingläger

1:26 min

Australiens regering är under hårt tryck att lätta på sin hårda flyktingpolitik, som innebär att ingen asylsökande är välkommen till landet.

Chefsläkaren för ett flyktingläger på en ö i stilla havet sparkades i dag efter att ha slagit larm om det UNHCR kallar ”en kollapsande hälsosituation”.

Rapporterna om psykisk ohälsa på de öar i stilla havet dit de asylsökande förs duggar tätt.

”En kollapsande hälsosituation” är vad FN:s flyktingkommissariat UNHCR kallar det som pågår på de två öarna Nauru och Manus Island och manar Australiens regering att omgående evakuera samtliga 1 400 personer, som uppges finnas på öarna.

Den ansvariga läkaren för lägret i Nauru fick i dag sparken för att ha rapporterat offentligt om de livshotande hälsoproblemen i lägret och det var inte första gången som en visselblåsare mist jobbet.

Barn, som syr ihop sin mun och hungerstrejkar, självskadebeteenden och apatiska barn är vad Australiens regering kräver tystnadsplikt kring.

Biståndsorganisationen Läkare utan gränser beordrades också helt nyligen att avbryta sin vård på ön Nauru. Christine Rufener säger att samtliga patienter talade om självmord.

Australien har i fem år drivit vad som kallas offshore-politik, det vill säga nolltolerans mot båtflyktingar.

Militär har i videoklipp gjort klart att den som kommer till havs aldrig kommer att nå Australien.

Flera hundra av de asylsökande har förflyttats från öarna till USA, enligt ett avtal som ingicks under president Obama, men Trump har nu stoppat detta.

Australiens premiärminister Scott Morrisson säger att han är beredd att acceptera ett gammalt erbjudande från Nya Zealand om att ta emot 150 asylsökande, men bara om det finns garantier att det inte blir en bakdörr in till Australien.

Kritiker till den konservativa regeringen pekar på att ingen smuggling av båtflyktingar längre förekommer och menar att Australien därför nu kan lätta på sin migrationspolitik. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista