Bättre information vid tsunamin hade kunnat rädda tusentals.

God information vid katastrofer räddar liv

Information vid katastrofsituationer är lika viktigt som mat eller vatten. Det är budskapet i Röda korsets årliga World Disasters-rapport som publicerades på onsdagen. Ett exempel är flodvågskåtstrofen i Sydostasien i vintras.

– Ett av de problem som var med tsunamin är att där visste regionala vetenskapsmän att två jordbävningar hade ägt rum, men de hade inte förmågan att länka samman sin information med de människor som var utsatta. Då är ett sådant system betydelselöst.

Tiotusentals skulle alltså kunna ha räddats vid flodvågskatastrofen i Sydostasien i julas om bara information hade nått fram till de drabbade.

Istället för att det fanns system för hur människor skulle kunna räddas var det enskilda som gjorde stora insatser.

I Röda korsets rapport berättar man bland annat om en fiskare bosatt i Singapore räddade hela sin hemby i södra Indien genom ett telefonsamtal.

Förra året omkom en kvarts miljon människor i olika typer av katastrofer, de flesta till följd av tsunamin.

Men desto fler, nästan 150 miljoner människor, drabbades förra året av översvämningar, svält eller orkaner.

Att regeringar skaffar katastrofberedskapssystem och att människor kan få information om hur de skyddar sig från fara eller var de kan få tag på sina anhöriga, är kanske inte så påtagligt som vatten och mat i en krissituation – men lika viktigt, anser internationella röda korset.

Men röda korsets katastrofrådgivare Thomas Carlzon är också självkritisk till det biståndsarbete som bedrivs.

– Vi skulle kunna bli mycket bättre på att kommunicera med dem som blivit drabbade, att involvera de samhällen som drabbats. Inte bara för att förstå vad de har förlorat utan också för att förstå vilken kapacitet de här människorna har, som vi kan bygga vidare på, säger Thomas Carlzon, katastrofrådgivare på Röda Korset.

Johanna Petersson
johanna.petersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".