Lisbeth Palme är död

0:50 min

Lisbeth Palme, tidigare statsminister Olof Palmes änka, har avlidit efter en tids sjukdom, meddelar familjen. Hon blev 87 år.

Ingvar Carlsson, tidigare statsminister (S), berättar Lisbeth Palme först blev känd hos svenska folket som Olof Palmes fru. 

– Men ganska snabbt upptäckte vi ju att hon också hade sin egen dagordning och sitt eget samhällsengagemang, det handlade om att hon stod upp för kvinnors jämställdhet, men det var alldeles särskilt barnens rättigheter hon engagerade sig i. Hon var en viktig del av den reform som gjorde att dagis och förskolan kom till, säger Ingvar Carlsson.

Lisbeth Palme föddes den 14 mars 1931. Hon utbildade sig till barnpsykolog och var bland annat under en tid på 90-talet engagerad i ledande befattning för svenska Unicef-kommittén.

Lena Hjelm Wallén, tidigare utrikesminister (S):

– Jag minns en mycket varm, starkt engagerad person. Hon hade en grundläggande ideologi om solidaritet och människors lika värde.

Lisbeth Palme var gift med Olof Palme från 1956 fram till hans död 1986.

I samband med mordet på Olof Palme 1986 var Lisbeth Palme det närmaste vittnet och i en vittneskonfrontation pekade hon ut Christer Pettersson som gärningsman.

Hör Lisbeth Palme i en unik intervju från 2016