Miljöpartiet tvingas varsla personal

1:35 min

Miljöpartiet var en av valets stora förlorare och nu börjar det svaga valresultatet bli kännbart för partiet. Tolv personer har varslats om uppsägning på Miljöpartiets kansli i Stockholm och på riksdagskansliet.

Partiet tappade 9 av sina 25 mandat i riksdagen, och är minsta parti med 16 ledamöter.

– Ja, det är klart. När vi får färre mandat minskar vårt partibidrag och då behöver vi krympa vår kostym. Vi har behövt se över vår verksamhet, säger partisekreteraren Amanda Lind

Även i kommun- och landstingsvalet gick det dåligt för Miljöpartiet som åkte ur i 7 av 20 landsting och regioner. Nu saknar partiet representation i 91 av landets kommuner.
 
Vad det betyder ekonomiskt har partiet ännu inte en fullständig bild av. Alla riksdagspartier får flera typer av ekonomiskt stöd, från riksdagen och staten. Även kommuner och landsting ger bidrag. Hur mycket pengar det handlar om beror på hur stora partierna är, och om ett parti sitter i opposition eller i regeringsställning.

Staten och riksdagen bidrar med ungefär 470 miljoner kronor om året till partierna. De pengarna används till kampanjer, valarbete och löner. Stöd går också till riksdagsledamöternas arbete, med politiska sekreterare och handläggare. Särskilt stöd går också till kvinnoorganisationerna.

Om drygt en vecka beslutas hur stort det statliga partistödet blir för nästa år. Men redan nu kan Miljöpartiet alltså konstatera att tuffare tider är att vänta. Utöver de 12 personer som har varslats på kanslierna i Stockholm blir partiet av med de landstingsanställda politiska sekreterarna i de landsting där partiet åker ur.

Utöver det behöver ett fåtal tjänstemän sägas upp lokalt enligt Miljöpartiet, som ännu inte kan precisera hur många det rör sig om. Partiet tvingas också stänga några av sina lokala kanslilokaler.

För Miljöpartiet som inte har externa finansiärer är partibidragen viktiga, enligt partisekreterare Amanda Lind

– Vi kommer att få hitta andra sätt att jobba och se över hur vi prioriterar i vår verksamhet, säger hon.

 Hur kommer Miljöpartiet klara ett extraval om det blir så?

 --Om det blir ett extraval så har vi avsatt medel för att hantera det. Så det är jag inte orolig för.