SEB pekas ut i stor skattehärva

2:20 min

En liten grupp finansmän och advokater misstänks tillsammans med svenska SEB och andra storbanker ha tillskansat sig minst 70 miljarder skattekronor genom avancerade skatteupplägg.

Enligt avslöjandet, som gjort i ett internationellt journalistnätverk där SVT och TT ingår, har SEB och en rad internationella storbanker finansierat komplicerade aktieaffärer där syftet varit att komma åt skattepengar.

– Det vi visar här är inte bara att man skatteplanerar, man är aktiva med att i princip komma åt, och som vissa beskriver det stjäla, skattebetalarnas pengar, säger Knut Kainz Rognerud, reporter på SVT.

Affärerna ska ha pågått under minst ett decennium och kostat skattebetalarna i sex europeiska länder minst 70 miljarder kronor. 

Sverige är inte ett av de drabbade länderna, men den svenska banken SEB är inblandade enligt SVT.

SEB:s presschef Frank Hojem säger att banken inte medverkat i brottsliga skatteupplägg.

– SEB har en väldigt tydlig syn på affärer vars enda syfte är att undvika skatt, den sortens affärer vill inte vi göra, säger han.

Torsten Fernsby, som är expert på skatteflykt, är inte förvånad över att myndigheterna inte upptäckt härvan tidigare.

– Det sker ju miljontals aktieutdelningar, runt om i världen, precis hela tiden. I varje land sitter ett par personer på skattemyndigheterna som ska hantera de här ärendena, de har inte förutsättningarna att kontrollera i varje enskilt fall, säger Torsten Fernsby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista