Stefan Löfven
Stefan Löfven (S). Foto: Stina Stjernkvist/TT

Löfvens försök att bilda regering uppges gå trögt

2:06 min

Stefan Löfvens pågående försök att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen uppges gå trögt. "Det är ett låst läge", säger en ledande alliansföreträdare till Ekot.

I måndags tog Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven över försöken att ge Sverige en ny regering. Han har två veckor på sig - och ska avge en lägesrapport nu på måndag.

Så här sade Stefan Löfven när han fått sonderingsuppdraget av riksdagens talman.

– Det kommer att kräva hårt och troligtvis också ett långdraget arbete. Jag tänker inte bygga upp förväntningar på någon snabb lösning, snarare tvärtom. Det är uppenbart att det finns kvar många låsningar, det kommer inte att klaras upp med några snabba ryck.

Sedan dess har det framkommit att Stefan Löfven haft enskilda möten med alliansens fyra partiledare. Det har läckt ut få detaljer om vad som sades - men enligt uppgift till Ekot handlade de här samtalen inte om sakpolitiska frågor - eller tänkbara kompromisser. Arbetsmarknad, skatter och migration har på förhand pekats ut som nyckelfrågor för att komma överens, men uppges alltså hittills inte ha stått på dagordningen. "Vi har inte fått något bud", som en högt uppsatt allianspolitiker uttrycker det.

Stefan Löfven - som ju avsattes som statsminister i riksdagens omröstning för några veckor sedan - ser helst ett blocköverskridande samarbete i mitten av svensk politik.

Men både Centerpartiets Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund, som ligger närmast till hands, har sagt nej till att stödja Stefan Löfven och Socialdemokraterna. De vill fortfarande att Moderatledaren Ulf Kristersson ska bli näste statsminister, trots att de bestämt sig för att i nuläget stoppa hans senaste regeringsförslag.

Stefan Löfven har själv konstaterat att hans sonderingsuppdrag är svårt. Och läget beskrivs i dag från borgerligt håll som låst. "Det finns ingen anledning för Löfven att sitta med det här i två veckor. Han skulle kunna avsluta nu", säger en Centerpartist, och tillägger att det egna partiet kommer att säga nej till Socialdemokraternas inviter.

När Ekot frågade nu på torsdagseftermiddagen var inga nya möten mellan Stefan Löfven och de fyra alliansledarna inbokade.

Ulf Kristersson, Annie Lööf, Ebba Busch Thor och Jan Björklund ska träffas igen nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista