Provisoriskt sjukhus i Östersund 1918.
1 av 2
Det provisoriska "Spanska sjukhuset" i Östersund hösten 1918. Foto: TT. Foto: TT/Scanpix
Heidi Larson, världsledande forskare kring vaccinskeptiker vid London School of Hygiene & Tropical Medicine
2 av 2
– Vi är absolut inte redo för nästa pandemi säger professor Heidi Larson, världsledande forskare kring vaccinskeptiker vid London School of Hygiene & Tropical Medicine. Foto: LSHTM

Professor: "Vi är inte redo för nästa pandemi"

2:10 min

Den största risken vid nästa utbrott av en allvarlig global influensaepidemi är all falsk information som sprids av vaccinskeptiker i sociala medier.

Det varnar en världsledande forskaren på vaccinskeptiker professor Heidi Larson. Hon manar till motåtgärder, innan det är för sent.

– Vi är absolut inte redo för nästa pandemi och det kommer sannolikt inte bero på brist på vaccin utan att så mycket missledande information kring vaccin blir viral så att folk tror att sprutorna är farliga och avstår, säger professor Heidi Larson.

Hon är en världsledande forskare kring vaccinskeptiker vid London School of Hygiene & Tropical Medicine.

50 miljoner till 100 miljoner människor dog 1918 av den elakartade influensan spanska sjukan och det är sannolikt en tidsfråga innan något liknande hotar mänskligheten.

Heidi Larsons forskning visar att misstron mot vaccin växer i många länder, särskilt i Europa, och att det sprids många felaktiga påståenden i sociala medier, påhejade av populistiska politiker, religiösa ledare, naturmedicinare, nättroll och folk som allmänt misstror myndigheter eller läkemedelsindustri, men också av oroliga föräldrar som litar på sitt nätverk, inte läkare.

Danmark och Irland är exempel på länder där myndigheterna lyckats vända en sjunkande trend kring HPV-vaccinering genom att aktivt besvara folks oro via sociala medier och bemöta falska påståenden.

Mer sådant behövs innan nästa pandemi slår till, anser professor Heidi Larson, men också bättre skolundervisning i hur vacciner fungerar och i källkritik på nätet.

Referens: Larson Heidi, The biggest pandemic risk? Viral misinformation, 16 October 2018, Nature 562, 309 (2018) doi: 10.1038/d41586-018-07034-4

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista