Riksdagen öppnar
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Övergångsregeringen kan tvingas regera med en moderat budget

2:25 min

Allt mer talar för att övergångsregeringen får lägga fram en begränsad budget inför nästa år. Sverigedemokraterna öppnar nu för att stödja en moderat budgetmotion.

I och med Sverigedemokraternas besked finns det en chans att moderaternas motion skulle bli gällande politik och inte regeringens budget.

– Vi kommer att lägga en egen budgetmotion och den kommer vi självklart att rösta på. Vad vi gör om den faller det håller vi öppet, säger Sverigedemokraternas ekonomiska talesperson Oscar Sjöstedt.

Så om det till exempel är en Moderatmotion som står mot regeringens proposition så skulle det kunna vara möjligt för er att rösta på den?

– Det är inte en möjlighet som vi utesluter. Vi ställer de här alternativen, vilka det nu blir, mot varandra och ser vilken politik som så att säga tilltalar oss mest.

Då regeringsbildningen verkar ta tid är det möjligt att övergångsregeringen får lägga fram en begränsad budgetmotion utan nya, kontroversiella förslag senast den 15 november. Exakt vad en sådan budget får innehålla vill inte finansdepartementet bedöma idag.

Normalt sett brukar oppositionspartierna svara med egna budgetmotioner som redovisar den egna politiken och i den nya riksdagen skulle det räcka att Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna röster på Moderaternas budget för att den ska bli gällande politik.

För Sverigedemokraterna är migrationspolitiken viktigt och där ligger Moderaternas skärpta linje inte så långt bort.

– Det är ingen hemlighet att vi värderar invandringspolitiken och behoven av en restriktiv linje där väldigt högt och förmodligen gäller det också våra väljare, säger Oscar Sjöstedt.

Kristdemokraterna har hittills inte röstat på någon annat partis budgetmotion som man inte varit med och förhandlat och frågan om det skulle kunna hända nu är för tidigt väckt enligt en central kristdemokrat Ekot talat med.

Om det är övergångsregeringen som lägger fram budgeten så är det enligt Ekots källor en öppen fråga om Moderaterna lägger fram en motion eller inte. Det som avgör är läget i regeringsförhandlingarna och om de kan störas i något känsligt läge.

Men Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt tycker ändå att det vore konstigt om Moderaterna inte lägger fram sin politik.

– Att man inte skulle försöka driva sin egen politik som man i någon mening har lovat sina väljare i riksdagen i skarpt läge är för mig helt obegripligt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista