Mats Löfving, chef för polisens Nationella Operativa Avdelning, och gränskontroll vid Öresund
Mats Löfving, chef för polisens Nationella Operativa Avdelning. Foto: Maja Suslin / TT, Johan Nilsson / TT

Polisledningen varnades om dåliga gränskontroller

3:01 min

Polismyndighetens ledning har länge känt till de omfattande brister som finns i Sveriges arbete med yttre gränskontroller. Det visar Ekots fortsatta granskning efter att Sverige kritiserats hårt i en sekretessbelagd rapport från EU-kommissionen.

Trots vetskapen har inte mycket gjorts för att åtgärda felen, enligt källor som Ekot pratat med.

Den förra inspektionen från EU-kommissionen i Sverige gjordes 2011. Redan då framkom allvarliga brister i Sveriges arbete med de yttre gränskontrollerna.

I den senaste inspektionen, som gjordes förra våren och där resultatet snart kommer att offentliggöras, totalsågas flera ansvariga myndigheters arbete, vilket Ekot kunde rapportera om i går.

Tekniken strular, telefonerna fungerar inte, myndigheterna arbetar inte enhetligt och framförallt; Sverige bryter mot flera EU-regler.

Chefen för Noa, Mats Löfving, menar att han har gjort en hel del. Dock medger han brister.

– Vi har gjort saker med gränspolisverksamheten. Vi är kanske 400 fler medarbetare nu jämfört med ingången av 2015. Vi har gjort en del annat också, men det är helt uppenbart när man tittar på rapporterna att vi inte gjort tillräckligt, säger Mats Löfving.

Det visar sig nu att det mesta av det som EU-inspektörerna kritiserar i den sekretessbelagda rapporten hade kunnat undvikas, enligt uppgifter till Ekot.

För redan i januari förra året, ett halvår innan inspektionen, så varnades Polismyndighetens högsta ledning.

Patrik Engström, chef för Gränspolisen, skrev då en lägesrapport till ledningen för Nationella Operativa Avdelningen, Noa.

Dokumentet som Ekot tagit del av beskriver redan då en gränskontrollverksamhet med stora problem. Teknisk utrustning saknas, står det, för att kunna hantera kontrollerna effektivt och i enlighet med regelverket.

Där står också att gränspolischefer runt om i landet vittnar om stora problem med att få till en fungerande gränskontroll. Och det nämns att det saknas en nationell handlingsplan som fördelar ansvaret mellan Polisen, Kustbevakningen och Tullen.

I stort sett samma brister som långt senare kommer att uppmärksammas även av EU-kommissionens inspektörer.

Noa-chefen Mats Löfving, som alltså har haft det yttersta ansvaret sedan 1 januari 2015, säger så här:

– Vi är beredda på att ta emot allvarligt kritik tillsammans med andra myndigheter som arbetar med gränskontroll kopplat till Schengen. Jag tänker inte försöka berätta att vi gjort tillräckligt mycket saker, säger Mats Löfving.

Hur menar du?

– Precis som jag säger. Det är inte gjort tillräckligt för att höja polisens och övriga myndigheters förmåga att arbeta med gränskontroll, under många år. Och inte heller sedan 1 januari 2015.

Men det här kom ju redan för nästan två år sedan. Hur ser du på den tid som förflutit och att du inte agerat?

– Alltså, polisen har agerat och jag har agerat. Det här är en väldigt genomdiskuterad fråga i polisledningen.

Så vems fel är det?

– Ja, jag har ju ansvarat för det här sedan 1 januari 2015. Och det måste göras i ett större perspektiv. Det räcker inte att enbart göra det inom polisen, utan måste göras tillsammans med regeringskansliet och andra myndigheter.

Men om vi tittar enbart på polisens arbete med detta. Har du tagit varningarna som kommit från verksamheten på allvar?

– Ja, säger Mats Löfving chef på polisens Nationella Operativa Avdelning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".