Migranter från Honduras tog sig förbi gränsen, in i Mexiko.
1 av 4
Migranter från bland annat Honduras tog sig förbi gränsen, in i Mexiko. Foto: UESLEI MARCELINO, Reuters
Migranter tar sig över gränsen mellan Guatemala och Mexiko.
2 av 4
Migranter tar sig över gränsen mellan Guatemala och Mexiko. Foto: UESLEI MARCELINO, Reuters.
Migranter tar sig över gränsen mellan Guatemala och Mexiko.
3 av 4
Migranter tar sig över gränsen mellan Guatemala och Mexiko. Foto: UESLEI MARCELINO, Reuters.
Migranter tar sig över gränsen mellan Guatemala och Mexiko.
4 av 4
Migranterna är från flera latinamerikanska länder, många av dem är från Honduras. Foto: UESLEI MARCELINO, Reuters.

Karavan av migranter har tagit sig in i Mexiko

1:59 min

Vid gränsen mellan Mexiko och Guatemala har en karavan av tusentals migranter lyckats riva ner polisens blockader och därmed ta sig in i Mexiko.

Migranterna, som vill ta sig till USA, har de senaste dagarna orsakat en diplomatisk kris mellan USA och flera centralamerikanska länder.

Jubel och skrik hördes när en grupp migranter lyckades forcera de gula kravallstaket som mexikansk polis satt upp vid gränsen mellan Guatemala och Mexiko.

Tusentals människor skyndade över bron till den mexikanska delstaten Chiapas. Mindre grupper av migranter har under dagen försökt ta sig över floden som delar länderna med hjälp av flottar.

Migrantkaravanen består av 4000 honduraner på flykt undan våldet i sitt hemland. De lämnade Honduras för en dryg vecka sedan och har färdats till fots upp mot slutmålet USA.

Karavanen har fått USA:s president Donald Trump att hota med indraget bistånd ifall de centralamerikanska regeringarna inte stoppar migranterna.

I Centralamerika kan medborgare röra sig fritt mellan länderna. Däremot behöver de pass och visum för att komma in i Mexiko, vilket många saknar.

Trump hotade på torsdagen att skicka militärer till den mexikansk-amerikanska gränsen om inte Mexiko stoppar migranterna innan de når ända dit. Trump har också hotat att låta bli att underteckna det nyligen klarförhandlade frihandelsavtalet mellan länderna.

Många tolkar hans utspel som ett sätt att försöka vinna väljare inför mellanårsvalet om drygt två veckor.

Mexikos utrikesminister Luis Videgaray höll på fredagen en gemensam presskonferens med USA:s utrikesminister Mike Pompeo på besök i Mexiko City.

Han sa då att den mexikanska regeringen kommer garantera migranternas säkerhet och låta de som vill söka asyl. Men läget på marken är annorlunda.

Filmer som spridits visar hur mexikansk polis försöker stoppa migranterna under brutala former.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista