Transportpersonal anklagas för misshandel

2:33 min

Den senaste tiden har ett tiotal utvisningar till Afghanistan fått stoppas i sista stund. De som skulle utvisas anklagar Kriminalvårdens personal för att ha misshandlat dem så svårt att dom behövt söka vård. Personalen från Kriminalvården hävdar att männen har skadat sig själva.

– De slog mig. Jag fick sår över kroppen och på huvudet. Jag mådde jättedåligt. De slog mig, berättar Hossein.

35-årige Hossein från Afghanistan sitter just nu på Migrationsverkets förvar i Märsta utanför Stockholm och väntar på utvisning igen. Förra gången han skulle utvisas, den 11 september, gick det inte att sätta honom på planet eftersom han var så pass skadad när han väl kom dit, säger han.

Enligt honom var det två från den medföljande kriminalvårdspersonalen som ska ha misshandlat honom svårt under transporten. De ska ha slagit honom på ryggen, revbenen och låren. Han hävdar också att de senare trädde någon slags påse över huvudet, vilket fick honom att frukta för sitt liv.

– Det kändes som om de nästan skulle döda mig. Hela tiden bad jag "Jesus, hjälp!"

Två dagar innan Hosseins misslyckade utvisningsförsök så hävdar en annan afghan som Ekot träffat att han var med om en liknande händelse. Den 9 september hämtades Mahdi från Migrationsverkets förvar i Kållered utanför Göteborg och kördes till Landvetter.

Väl på planet - innan de övriga passagerarna fick kliva på - gjorde han motstånd, för han ville inte bli tillbakaskickad till Afghanistan, berättar han. Han vägrade sätta sig ned och skrek, bland annat.

Då, hävdar han, ska de ha spänt de fast hans båda ben - brett isär - med hjälp av bältena i flygstolarna. De ska ha handbojat honom bakom ryggen, hållit fast honom i armarna och tryckt ned huvudet mot bröstet. Mahdi skrek då ännu mer. Sen kom slagen, mitt emellan benen, hävdar han.

– "Tyst, tyst", säger de. Då säger jag "Nej, nej. Jag vill inte tillbaka till Afghanistan!" Då kommer en och slår mig med knytnäven på ena testikeln. Två eller tre gånger slår han. Då fick jag mycket värk på min testikel, berättar Mahdi.

Organisationen FARR, Flyktinggruppernas riksråd, har gjort en kartläggning och säger sig ha hittat ett tiotal liknande fall som inträffat de senaste tre månaderna.

I sammanställningen, som Ekot gått igenom, går att läsa om fall där afghaner som ska utvisas hävdar att de fått motta både knytnävsslag, sparkar och slag med batongliknande föremål. Någon påstår också att personal tagit strypgrepp och tryckt åt hårt.

Ett par andra berättar att den medföljande personalen sagt saker i stil med "Vi hatar afghaner" och "Du kan hitta en tjej att gifta dig med och komma tillbaka på familjeåterförening".

Flera av de påstådda händelserna har polisanmälts och utredningar har påbörjats. En del har redan lagts ned.

Men det finns också en helt annan sida av de här utvisningsförsöken. I rapporter som anklagad personal skrivit hävdas att det är de afghanska männen och ungdomarna som misshandlat sig själva.

Där står att den som ska utvisas varit högljudd, våldsam och gjort kraftigt motstånd. Det påstås också i något fall att de slagit huvudet mot transportbilens ruta för att skada sig själva på väg till flygplatsen.

I fallet med Mahdi i Kållered har polisen lagt ner förundersökningen med hänvisning till en rapport som hävdade just att han tillfogat sig skadorna själv.

Hossein vid förvaret i Märsta berättar att han var på polisförhör nyligen, där han fick höra att polisen misstänkte att han misshandlat sig själv.

– Polisen sa "Du har gjort det själv". Då blev jag mycket ledsen. Varför skulle jag göra det? Jag hade handfängsel på mig.

De säger att du var våldsam. Var du det?

– Nej, det var jag inte. Jag slog inte mig själv. Nej nej, säger Hossein.

Ekot har pratat med Gränspolisens chef Patrik Engström, som säger att han känner till ärendena som organisationen FARR har sammanställt och han tycker att samtliga fall måste utredas av polisen.

Johan Mellbring, som är chef för Nationella transportenheten på Kriminalvården - som ansvarar för transport av de som ska utvisas - berättar att hans personal är utbildad i att klara av alla olika situationer som kan uppstå, även de våldsamma.

Han menar vidare att det finns fall där den som ska utvisas har ett självskadebeteende, och då är det upp till personalen att skydda den personen och i förlängningen också sig själva och andra passagerare som befinner sig på flygplanet.

Det är svårt att utreda de här fallen, då ord står mot ord. Ena sidan säger alltså att personal i flera fall misshandlat afghanerna grovt. Den andra sidan säger att det är afghanerna själva som skadat sig för att slippa bli utvisade.

Ekot läser upp några av de vittnesmål som organisationen FARR kartlagt när vi träffar ansvarig chef på Kriminalvården, Johan Mellbring. Ett vittnesmål beskriver en händelse vid Arlanda flygplats.

"Då de anlände till flygplatsen blev X utdragen ur bilen och hamnade på asfalten utanför planet. Då han låg på marken blev han både sparkad och slagen. X beskrev att mannen slog med en 'påk' eller batong. Slagen träffade X över hela kroppen och många slag träffade hans ben. Han fick svårt att gå efter händelsen."

– Det är ingen beskrivning som jag känner igen. Så som det lästes upp där så låter det ju väldigt allvarligt, men det är ingen bild jag får utifrån vår horisont. Och det framgår ju heller inte vad personen ifråga har gjort mot oss, säger Johan Mellbring.

Men är det befogat att göra så här om personen har gjort nånting mot er personal?

– Såsom det beskrivs i den texten är det absolut inte befogat att göra. Och det är absolut inte så som vi vare sig lär ut, tränas, utbildar och heller beter oss.

Men tror du att det skulle kunna vara sant?

– Det kan inte jag svara på.

Vi läser också upp Mahdis berättelse, den där han påstår att han blivit slagen med en knytnäve på pungen. Mahdi har berättat för Ekot att ena testikeln svullnade upp efter händelsen och att han fortfarande har kraftig värk.

Johan Mellbring på Nationella transportenheten säger att personalen inte ska slå den som ska utvisas.

– Alltså, om personen ifråga gör motstånd så behöver vi ta kontroll över situationen och hålla fast personen. Slag utdelar vi inte, om det inte hamnar i en extrem våldssituation, vilket är ytterst ovanligt. Så den här beskrivningen känner inte jag till överhuvudtaget. I det fall jag har varit med och sett, i de situationer som vår personal tränas så förekommer det här överhuvudtaget inte. Så det är ingenting som vi på något sätt lär ut.

Finns det en möjlighet att den här personen kan ha gjort det på sig själv?

– Jag vet inte vad den personen har gjort för typ av motstånd. Men är man en relativt stark person så kan man åstadkomma rätt mycket motstånd med kroppen, även om man är fängslad till händerna. Då behöver vår personal göra det de kan för att ta kontroll över situationen.

Men som du hörde här, såsom han beskriver det, att han bands fast med fötterna brett isär. Och sedan så slår de honom mellan benen. Vad säger du om det?

– Det får absolut inte förekomma, säger Johan Mellbring.

 

Vet du mer? Tipsa reportern.