Migranter från Honduras tog sig förbi gränsen, in i Mexiko.
1 av 2
Migranter från Honduras tog sig förbi gränsen, in i Mexiko. Foto: UESLEI MARCELINO, Reuters
Kvinna med kort mörkt hår och örhängen
2 av 2
Charlotte Bergendal arbetar för Svenska Kyrkan i Guatemala. Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Många tusen människor på väg norrut

2:24 min

Strömmen av migranter från Centralamerika på väg mot USA via Mexiko bara växer. Det säger Charlotte Bergendal, som arbetar för Svenska Kyrkan i Guatemala.

– I söndags kom de första, de var 35. Sedan blev de 100, sedan blev de 300. I onsdags var de 4 000. Då blev det kaos, de klarar inte av det så det var skolor som öppnade, gympasalar. Det regnar, det regnar utmed hela vägen nu. I morse, då var det 4 000 till som man hade anmält skulle komma till Guatemala. Nu när jag kom hit till flygplatsen kom det larm om att El Salvador också hade anslutit sig och folk från Nicaragua. Så nu är de uppe i 7 000.

Vad flyr de ifrån?

– De flyr från våldet. I Honduras är det fattigdom, det är den extrema fattigdomen. Man har gett upp hoppet. Man kan inte ge sina barn mat. I Nicaragua är det politiska flyktingar vi pratar om.

Vart är de på väg?

– Målet är USA!

Charlotte Bergendal berättar om ensamstående mammor med spädbarn i migranttåget, handikappade i rullstol, hela familjer. De har inga pengar och en del saknar även kläder. Hittills har lokalbefolkningen ställt upp med det de kunnat, men Charlotte Bergendal fruktar att när flyktingarna nekas inresa i Mexiko och USA och flyktingarna tvingas tillbaka till Guatemala så kan det bli våldsamt.

– Våldet kan eskalera väldigt snabbt, för nu så kommer det sanktioner. Den amerikanske presidenten har redan gått ut och sagt att han kommer att sätta in sanktioner mot de länder som stöder detta. Där kommer våldet. Det andra är att de har inga papper, vi vet att de kommer inte att komma igenom gränsen mellan Mexiko och USA. Och de kommer inte att beviljas asyl. Den massan som kommer nu klarar de inte av helt enkelt, säger Charlotte Bergendal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista