Demonstration utanför den saudiska ambassaden i Washington efter journalisten Jamal Khashoggis försvinnande och en bild på Cecilia Uddén.
1 av 3
Demonstration utanför den saudiska ambassaden i Washington efter journalisten Jamal Khashoggis försvinnande. Foto: JIM WATSON/AFP och SR.
Konsulatet Khashoggi
3 av 3
Journalisten dog på saudiska konsulatet i Istanbul. Foto: OZAN KOSE/TT

Saudiarabien bekräftar att Khashoggi dödades på konsulatet

2:08 min

Journalisten Jamal Khashoggi dödades på saudiska konsulatet i Istanbul, det bekräftar nu Saudiarabien.

Saudiarabien nekade i över två veckor till inblandning i försvinnandet av Khashoggi, som öppet kritiserat det saudiska styret.

Men nu medger Saudiarabien att Khashoggi ska ha dött efter ett slagsmål på konsulatet. Saudiska medier rapporterar också att kungahuset uttrycker sin djupa ånger över Khashoggis död, som enligt den officiella saudiska förklaringen var ett misstag.

Men uppgifterna från Saudiarabien motsägs av turkiska medier, som rapporterat att Khashoggi ska ha dödats av ett specialkommando utsänt av den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman.

Enligt turkiska medier ska tortyren, dödandet och senare styckningen av Khashoggi börjat så snart han kom in på konsulatet.

Enligt en högt uppsatt saudisk källa, med insyn i utredningen om journalisten Jamal Khashoggis död, visste Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman ingenting i förväg om den operation som ska ha resulterat i Khashoggis död på det saudiska konsulatet i Istanbul.

Den anonyma källan uppger för Reuters att det inte fanns någon order om att döda eller kidnappa Khashoggi, men bekräftar att det finns en stående order om att saudiska regimkritiker i exil ska föras tillbaka till Saudiarabien.

Enligt saudiska källor pågår en utredning om mordet och 18 saudiska medborgare har hittills gripits, misstänkta för inblandning i Khashoggis död.

Enligt flera nyhetsbyråer har det saudiska kungahuset även avskedat en av sina närmaste rådgivare, Saud al-Qahtani samt den vice underrättelsechefen Ahmed Asiri.

Det var den 2 oktober som den i USA bosatte saudiske medborgaren Jamal Khashoggi försvann efter att ha gått in på det saudiska konsulatet i Istanbul. Hans ärende var att få papper på att han är skild, för att han skulle kunna gifta sig med sin turkiska fästmö. Men Khashoggi kom aldrig ut från det mötet.

Det misstänkta mordet har väckt stor uppmärksamhet världen över och flera länder har hotat Saudiarabien med sanktioner om landet ligger bakom hans död.

Saudiarabiens helomvändning i frågan var väntad, eftersom Turkiet hela tiden hävdat att det fanns många bevis på hur Khashoggi dödades på konsulatet, säger Ekots mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén.

Det saudiska medgivandet kommer en kort tid efter att USA:s utrikesminister Mike Pompeos besökt  landet och satt press på att den saudiska ledningen gick ut och berättade vad som hänt på konsulatet i Istanbul.

USA:s president Trump säger att han tycker att Saudiarabiens officiella förklaring till Khashoggis död är trovärdig, men att händelsen är "förfärlig och oacceptabel".

Trump säger att han vill prata med den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman innan eventuella sanktioner eller andra åtgärder vidtas.

Trump säger samtidigt att han helst inte vill att USA:s omfattande vapenexport till Saudiarabien påverkas, eftersom det skulle riskera hundratusentals amerikanska jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista