S, v och mp vill förhindra utförsäljning av allmännyttan.

Nytt försök stoppa utförsäljning av hyresrätter i Stockholm

Den rödgröna majoriteten i Stockholms stad försöker förhindra att allmännyttans bostadsbolag säljs ut vid ett eventuellt maktskifte. Därför vill man omvandla bolagen till ekonomiska kooperativ där hyresgästen äger sin lägenhet tillsammans med staden.

Majoriteten i Stockholmsstad, bestående av socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet, vill omvandla de allmännyttiga bostadsbolagen i kommunen till en ekonomisk förening. Detta för att förhindra att bolagen säljs ut vid ett eventuellt maktskifte i Stockholm

- Vi sa att vi skulle rädda hyresrätten. Nu jobbar vi med olika modeller för att klara det, säger finansborgarrådet Annika Billström.

”Ett panikartat förslag”
Tidigare har den rödgröna majoriteten i Stockholm försökt omvandla de tre stora allmännyttiga bostadsbolagen till en stiftelse. Det rör sig om sammanlagt ungefär 100 000 bostäder.

Efter att stadens jurister sagt nej, vill man nu istället bilda en ekonomisk förening. Det moderata oppositionsborgarrådet Kristina Axén Olin är kritisk.

- Det känns som ett panikartat förslag för att dölja prestigeförlusten i att det inte gick att göra en stiftelse, säger Kristina Axén Olin.

Kooperativt ägande
En ekonomisk förening skulle innebära att hyresgästerna i teorin äger lägenheterna tillsammans med staden i vad som skulle kunna kallas ett kooperativ.

Det skulle i sin tur innebära att hyresgästföreningen inte kan företräda dem som bor i de kommunala hyresrätterna.

Barbro Engman, ordförande för Hyresgästföreningen, menar att förslaget kommer att få återverkningar på hela hyresmarknaden.

- Det här är ett grundskott mot hela hyressättningssystemet. Det utsätter också de boende i privata fastigheter för ett helt annat läge. De förlorar också det hyrestak som allmännyttan har varit, säger Barbro Engman.

Patrik Holmström
patrik.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".