Ramberg: Väntat att Löfven vill ha mer tid

1:32 min

Stefan Löfven får en vecka till på sig att sondera för att bilda regering.

– Att han vill hålla på en vecka till är begripligt, Löfven har egentligen inget att förlora på det, säger Tomas Ramberg, Ekots inrikespolitiske kommentator.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Under sin presskonferens efter mötet med talmannen sa Stefan Löfven att samtalen har varit konstruktiva, men att positionerna fortfarande är låsta.

Nu fortsätter Löfven sina sonderingar i ytterligare en vecka.

– Det bästa som kan hända är att han kommer en liten bit framåt, och det värsta som kan hända är att han fortfarande inte har utsikter att fortsätta som statsminister, säger Tomas Ramberg.

Om en vecka, när sonderingsuppdraget är slut för Löfven finns fyra alternativ, enligt Tomas Ramberg.

– Då är det intressanta hur talmannen beter sig, ska talmannen då säga till Löfven att du får fortsätta ett tag till för nu har det gjorts framsteg eller kommer han säga nej, nu får Ulf Kristersson återigen ta det.

– Eller ska talmannen ge ett sonderingsuppdrag till Annie Lööf? Ett fjärde alternativ är att talmannen bestämmer sig för att läget är så låst så nu måste jag själv sätta press genom att till exempel försöka gå till riksdagen med ett namn och få en omröstning, säger han.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista