Efter EU:s sågning: "Måste åtgärdas"

2:05 min

Efter Ekots rapportering om EU:s omfattande kritik mot Sveriges yttre gränskontroller säger nu justitieminister Morgan Johansson att bristerna som inspektörerna pekar ut snarast måste åtgärdas.

– Jag som ansvarig minister är ju naturligtvis oerhört angelägen att se till att de eventuella brister som kan finnas för Sverige räkning måste åtgärdas så fort som möjligt, säger Morgan Johansson.

95 punkter, så lång är listan på åtgärder som Sverige åläggs att fixa, efter att inspektionen från EU-kommissionen sammanställt sin rapport. Dokumentet, som ännu inte är antaget, innehåller kraftig kritik mot Sveriges förmåga att arbeta med yttre gränskontroller.

Inspektörerna har identifierat vad som kallas "eftersläpningar och luckor på såväl strategiska som operativa nivåer". I stort sett hela Sveriges uppbyggnad och organisation kring hur gränskontrollerna sköts sågas.

Inom och mellan myndigheterna som arbetar med gränskontroll saknas en gemensam struktur och genomgående enhetlighet i sättet att arbeta, står det i rapporten.

Sverige bryter mot de EU-regler som sätter gemensam standard för de europeiska ländernas gränsskydd – Schengenregelverket. Och en del anmärkningar som landet får är samma som fick kritik förra gången inspektionen var här, 2011.

Men trots den förödande kritiken i rapporten om Sveriges förmåga att leva upp till ett fullgott yttre gränsskydd så vill justitieminister Morgan Johansson inte ännu kommentera hur allvarligt han ser på det här.

– Jag vill avvakta med att göra någon bedömning av allvarsgraden tills jag har sett hur rapporten ser ut i slutänden. Men oavsett vad man kommer att påpeka från EU-kommissionens sida så är jag angelägen om att vi lever upp till de krav som finns, säger Morgan Johansson.

De 95 punkter som Sverige måste ordna så snart som möjligt kommer enligt Gränspolisens chef Patrik Engström att ta cirka fem år att få på plats. Enligt honom så hör de 95 bristerna till i huvudsak fem områden: organisering och ledning, resurssättning, kompetensnivåer, arbete med riskanalyser och it- och teknikstöd.

Morgan Johansson har tagit del av innehållet i rapporten och åtgärdslistan, men vill ändå inte specificera närmare hur han ser på de olika påpekandena eller kritiken som helhet. Anledningen är att rapporten ännu inte är fastställd.

– Som sagt, vi får se hur kritiken ser ut när den väl kommer från EU-kommissionen.

Men du vet ju hur den ser ut.

– Nä, men den är ju inte antagen än. När den väl kommer så kommer vi naturligtvis sätta oss ned och se hur vi ska göra för att leva upp till de krav som finns. Vår inriktning är ju den att vi måste ha ett gränsskydd som lever upp till EU-kraven. Det är ju helt avgörande för vår trovärdighet framåt, säger Morgan Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista