Grus gjorde FN-möte på Backåkra dyrare

2:00 min

Sveriges nota för att arrangera FN-mötet på Dag Hammarskjölds gård i Skåne slutade på 4,4 miljoner.

Mest udda utgift var ett lass grus i Lund för 130 000 kronor, för att ambassadörernas skor inte skulle bli leriga.

En intern rapport från Utrikesdepartementet som skrevs i slutet av maj andas både stolthet och optimism om att Säkerhetsrådets möte på Dag Hammarskjölds gård Backåkra stärkte FN:s arbete – och inte minst Sveriges ställning i säkerhetsrådet. På dagordningen stod FN:s arbete för fred och för att förebygga konflikter, och situationen i Syrien.

Men gratis var det inte. Ekot har räknat ut vad besöket kostade Sverige.
Den största utgiften var flygbiljetterna som gick på 703 415 kronor. Polisbevakning vid eskorter och annat landade på strax över två miljoner, det mesta är övertidskostnader. Slutnotan för hela mötet blev 4,4.

En utgift måste ses som originell – nämligen grus för ett sexsiffrigt belopp. Bantorget där Grand hotell i Lund ligger, håller på att byggas om och i våras var det väldigt uppgrävt här. Därför la kommunen i all hast ut grus framför hotellet för 130 000 kronor när Säkerhetsrådet skulle äta middag där.

Men inte bara av estetiska skäl visar det sig. Det handlade om säkerhet också. Polisen ville ha jämnt underlag och inga stora stenar för den händelse upprörda demonstranter skulle dyka upp.

– Med anledning av det städade man ju och gjorde fint utanför Grand hotell. Så det hade dubbla syften, säger Ulf Sempert, som var polisens kommenderingschef.

För Backåkra är resultaten påtagliga. Bilderna på Säkerhetsrådet på gården kablades ut över världen, konstaterar intendenten Karin Erlandsson.

– Ja, vi hade ju en försiktig förhoppning då att vi skulle komma upp i 6-7 000 gäster den här sommaren eftersom vi varit stängt i sex år, men nu har vi nått 12 000. 40 länder har vi haft representerat den här sommaren, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista