Arbetssökande på Arbetsförmedlingen.
Foto: Bertil Ericson / TT

Stor skillnad hur ofta a-kassor straffar regelbrytare

1:29 min

Det är betydande skillnader i hur ofta de olika a-kassorna sanktionerar arbetslösa som bryter mot reglerna i arbetslöshetsförsäkringen, det visar en granskning från Riksrevisionen.

För att få ersättning från arbetslöshetsförsäkringen behöver den arbetssökande följa ett antal regler, såsom att söka lämpliga jobb och aktivitetsrapportera varje månad.

När en person bryter mot reglerna ska a-kassan informeras och besluta om en eventuell sanktion ska utdelas, till exempel i form av en varning eller indragen ersättning.

I Riksrevisionens granskning har man funnit att det finns betydande skillnader i hur ofta de 27 olika a-kassorna utdelar sanktioner till personer som bryter mot reglerna.

Mellan de sex a-kassor som är strängast och de sex som är minst stränga skiljer det cirka 14 procentenheter i sannolikheten att slarv eller misskötsel leder till en sanktion.

– Det är viktigt för försäkringens legitimitet och allmänhetens förtroende för arbetslöshetsförsäkring att arbetssökande behandlas likvärdigt och att det inte är olika beroende på vilken a-kassa man är medlem i, säger Anton Ringström som är utredare på Riksrevisionen och som projekt-lett granskningen.

Skillnaderna kan enligt Riksrevisionen inte förklaras av att a-kassorna hanterar olika typer av ärenden, eller att medlemmarnas utbildningsnivå och inkomster skiljer sig åt. I stället är en tänkbar förklaring att a-kassorna gör olika tolkningar av regelverket.

– 80 procent av underrättelserna handlade om att den arbetssökande inte har lämnat in sin aktivitetsrapport i tid och då kan man ha godtagbart skäl för att inte göra det. Det är ett exempel på när a-kassorna kan tillämpa regelverket olika.

Att man gör olika bedömningar av vad som är ett godtagbart skäl?

– Exakt, regelverket är ju utformat så att det finns ett ganska stort bedömningsutrymme, säger Anton Ringström på Riksrevisionen.

Riksrevisionen rekommenderar därför regeringen och den ansvariga tillsynsmyndigheten, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF), att titta närmare på orsaken till skillnaderna samt att se till att a-kassorna får mer vägledning i hur regelverket ska förstås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista