9 miljarder ska göra Sverige ledande

Med en sammanlagd satsning på 9 miljarder kronor på bland annat forskning och utveckling vill gruppen Framtid för Svensk Industri göra Sverige världsledande på en rad områden.
Gruppen som idag presenterade sina förslag har letts av Metalls ordförande Göran Johnsson och industrimannen Carl Bennet. Under fem år ska 1,8 miljarder om året satsas på tre branscher: fordonsindustri, IT-telekom och läkemedelsindustrin. Fyra forskningsområden ska också få sin del av pengarna: bio och nanoteknik, biokompositer och mineralteknik, tillhör det som gruppen vill satsa på. Förslagen är konkreta och innehåller bland annat satsningar på en världsledande utbildning i industridesign i Umeå, nya professurer inom mineralteknik i Luleå, forsknings- och utvecklingsprogram och möjlighet till ett så kallat basår för den som börjar på högskola eller universitet. Målet är att befästa och förstärka svensk industris ställning och därigenom se till att industrin liksom jobben blir kvar i Sverige. Bakgrunden till gruppen - som består av ledande företrädare för fack och företag - är utflyttningen av huvudkontor och jobb från Sverige. Grunden i förslaget är att kunskap och idéer måste utvecklas och tas tillvara bättre än idag, framförallt på de områden där Sverige redan är ledande om konkurrenskraften och tillväxten ska öka. Den största satsningen i förslaget görs på på att utveckla så kallade innovationssystem som stöder utveckling av nya produkter och produktionsprocesser. Till det ska i stort sett hälften av de nio miljarderna användas. Innovationspolitiken ska enligt förslaget hanteras av en beredning direkt under statsministern. Gruppen har under sitt fem månader långa arbete haft flera kontakter med regeringen som vänats satsa fem av de nio miljarderna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".