Expert: Erdogan vill få bort kronprinsen

5:19 min

Erdogan försöker skaka om det saudiska kungahuset – och komma åt kronprinsen.

Det menar mellanösternanalytikern Bitte Hammargren efter presidentens tal om Jamal Khashoggis död.

I talet inför det turkiska parlamentet om den saudiske journalisten Jamal Khashoggis död hävdade president Recep Tayyip Erdogan att det rör sig om ett politiskt mord.

Udden riktades mot den saudiske kronprinsen Mohammed Bin Salman.

– Den person han inte nämnde vid namn är kronprinsen. Han vill hålla ångan uppe mot honom och fortsätter att portionera ut detaljer bit för bit, som ju varit Turkiets sätt att hålla grytan kokande, säger Bitte Hammargren, mellanösternanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Varför gör han så?

– Han vill inte att världssamfundet ska släppa den här frågan.

– Han har också ett intresse av att få bort kronprinsen, som har ökat klyftan mellan sunnistater i regionen, där Qatar och Turkiet står i ett läger och Saudiarabien är ledare för det andra lägret. Så han vill fortsätta sin anfallslinje mot kronprinsen för att, i bästa fall, verka för att han kan flyttas på, säger Bitte Hammargren.

Kritiken är en balansgång för Erdogan – och presidenten skulle riskera en diplomatisk kris om han angrep kung Salman, menar Bitte Hammargren.

– Skulle han angripa och kritisera kungen så vore det ett angrepp på ett annat land. Det kan han inte kosta på sig. Han behöver saudiska investeringar i den skakiga turkiska ekonomin, säger Bitte Hammargren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista