Sverige inte neutralt under kriget

Svenska myndigheter bröt mot neutralitetspolitiken när personal från försvarets radioanstalt, FRA, skötte den norska motståndsrörelsens radiotrafik.
– Sverige förde under hela andra världskriget en intressepolitik kan vi säga, säger professorn i folkrätt Ove Bring. Att Sverige bröt mot neutraliteten under andra världskriget, när det verkligen var krig, borde enligt Ove Bring ge en tankeställare på hur vi ser på den svenska neutraliteten idag, särskilt om man tycker att det var bra och helt rätt att stödja den norska motståndsrörelsen och kampen mot den tyska ockupationen av Norge. Täcknamn "idrottskontoret" Den norska motståndsrörelsen hade under andra världskriget en sambandsgrupp i Stockholm under täcknamnet idrottskontoret. Via idrottskontoret sköttes omfattande radiotrafik med motståndsgrupper mot den tyska ockupationen inne i Norge. Det som hölls hemligt, både för allmänheten och även för mottagarna av radiomeddelandena i Norge, var att det var den svenska militära underrättelsetjänsten som genom det som kallades C-kontoret, inte bara lånade ut agentradiostationer till norska motståndsmän utan även med hjälp av personal från försvarets radioanstalt både stod för kryptering och utsändning av radiotrafiken. Troligt samtycke från cheferna Bengt Beckman, tidigare chef för kryptoavdelningen på FRA har undersökt hur stödet gick till och han menar att stödet var så omfattande att det varit omöjligt om inte ansvariga chefer givit sitt samtycke. Det svenska stödet var effektivt. Tack vare de svenska experterna ungick signalerna från Stockholm upptäckt och hundratals meddelanden till norska motståndsmän förmedlades, medan tyskarna som hade effektiv radiopejling annars snabbt brukade spåra upp och eliminera norskt motstånd just via radiosignaler. Neutraliteten bakom hemlighetsmakeri Anledningen till att det hölls hemligt var att det var ett brott mot den svenska neutraliteten under kriget att svenska myndigheter aktivt stödde den norska motståndsrörelsen. Det som hölls hemligt för norrmännen var att hjälpen som Sverige lämnade också förde med sig att den svenska underrättelsetjänsten fick reda på vad norska motståndsgrupper sa till varandra. Dessutom fanns det också starka skäl att hemlighålla det för norrmännen.
Stefan Winiger, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista