Nordea och Handelsbanken
Foto: TT

Nedåt för Nordea - Handelsbanken bantar

1:07 min

För att sänka kostnaderna kommer banken frigöra 1 600 tjänster fram till 2022, skriver banken i rapporten.

Neddragningarna kommer att ske över hela koncernen, ganska jämt fördelat över de fyra åren.

– Och bedömningen är att det här kommer att kunna ske på ett naturligt sett, säger vd Anders Bouvin.

Det vill säga inga uppsägningar.

– Vi jobbar hela tiden med rationaliseringar, säger han.

Även storbanken Nordea har motvind och gör ett sämre resultat än väntat i tredje kvartalet. Mer samarbete krävs för att komma åt ekonomisk brottslighet, enligt banken.

– Kvartalet har varit utvecklande, så jag är inte nöjd med intäktsutvecklingen, säger Casper von Koskull, vd på Nordea.

Resultatet är sämre än för ett år sedan på nästan alla punkter, bland annat är det sämre rörelseresultat, rörelseintäkterna sjunker, räntenettot är sämre.

– Du måste komma ihåg att vi går genom en ganska stor förvandling och förändring. Vår risknivå och riskexponeringarna är mindre än tidigare, vi har tagit ungefär tio procent av intäkterna de senaste åren och minskat dem för att verkligen fokusera på Norden. Jag vet att vi kan göra bättre, och vi kommer göra bättre, säger han.

Kvartalsrapporten kommer efter det att Nordea anklagats för inblandning i penningtvätt för miljardbelopp, där hundratals Nordea-konton i de nordiska länderna har använts. Aktien har sedan början av oktober rasat 15 procent.

Vd Casper von Koskull nämner inte anklagelserna om penningtvätt i sin kommentar till delårsrapporten, men när Ekonomiekot frågar om det svarar han:

– Vi känner till de här påståendena, myndigheterna har inte prövat det.
vi har inte mer information så det är svårt att kommentera i mer detalj. Vi accepterar inte att våra system används för penningtvätt. Vi sysslar med det här varje dag. Ser vi transaktioner som vi tror inte är rätt så anmäler vi dem till myndigheterna.

Handelsbanken kommer med mer information på en pressträff vid 8.15.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista