L och C vill avvakta med Alliansbudget

0:49 min

Kristdemokraterna vill att allianspartierna i höst ska lägga fram ett gemensamt budgetförslag i riksdagen – för att utmana budgetpropositionen från en eventuell övergångsregering. Men Liberalerna och Centerpartiet tycker att frågan är för tidigt väckt.

– Kristdemokraternas hållning i det läge som vi nu går in i, med en budgetprocess, är att vi bör gå fram en gemensam alliansbudget, och söka stöd i kammaren för att få igenom en alliansbudget och en politik som vi tror är det bästa för Sverige, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

Tror du att du får de andra alliansledarna med dig på det här upplägget?

– Jag hoppas det. Det här handlar om vad vi tror är bäst för Sverige, och att kunna ställa ett alternativ till all den kritik som vi har riktat mot framför allt Socialdemokraterna för hur de har hanterat välfärden och trygghetsfrågorna, säger hon.

Om regeringsbildningen drar ut på tiden, blir det Stefan Löfvens övergångsregering som får lägga fram en budgetproposition för nästa år. Senast den 15 november måste den ligga på riksdagens bord – och den bör inte innehålla politiskt kontroversiella förslag.

I vanliga fall brukar oppositionspartierna svara med att presentera egna budgetalternativ – men företrädare för alliansen har hittills inte avslöjat hur de tänker agera nu i höst.

Kristdemokraterna är först ut att ge besked.

– Det här har ju varit Kristdemokraternas grundhållning under flera års tid, och nu har vi ett speciellt läge med en övergångsregering. Men riksdagen är ju inte någon övergångsriksdag, och då bör man också ha en chans att votera skarpt om vad man tycker är den bästa politiken, vilken budget som vore bäst för Sverige, säger Ebba Busch Thor.

Är det överhuvudtaget möjligt att få ihop en gemensam alliansbudget på så här ganska kort tid?

– Ja, vi har ju en gemensam reformagenda som vi har gått till val på, det finns en del arbeten gjorda kring det. Det är klart att det här är en speciell situation.

Om allianspartierna skulle enas om att ta fram en gemensam budgetmotion, och Sverigedemokraterna bestämmer sig för att rösta på den, så får övergångsregeringen styra landet med en borgerlig budget.
Det välkomnar Ebba Busch Thor.

– Jag ser det som något positivt om det finns stöd, om det finns en majoritet i kammaren, för en alliansbudget.

Tror du att Sverigedemokraterna skulle stödja den eller inte?

– Jag menar ju att det här är ett betydligt bättre alternativ för Sverige än det Socialdemokraterna kan presentera.

Om partierna väljer att lägga enskilda budgetmotioner, så räcker det med att Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstar på Moderaternas budgetförslag för att den ska vinna.
Men Ebba Busch Thor vill inte svara på hur hennes parti kommer att agera i ett sådant läge.

– Det läget är vi ju inte i nu.

Liberalerna säger nej i nuläget och tycker att frågan är för tidigt väckt. SD ser positivt på det beskedet som kommer från Kristdemokraterna i dag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista