Ebba Busch Thor och Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach.
TT

Fredrik Furtenbach: KD vill sätta press på C och L

3:07 min

Ebba Bush Thors utspel om att Alliansen ska lägga en övergångsbudget är ett sätt att visa att KD opponerar sig så mycket det går. Alliansen skulle inte vinna mycket på att pressa fram en gemensam budget medan de rödgröna styr, säger Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

Under onsdagen gjorde Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor ett utspel om att Alliansen ska lägga fram en egen övergångsbudget, om ingen regering bildas innan den 15 november, då en budget måste ligga på riksdagens bord.

Ekots kommentator Fredrik Furtenbach säger att utspelet är att se som ett sätt att profilera partiet och att pressa Allianskollegorna.

– Hon demonstrerar att Kristdemokraterna opponerar så mycket som det går. Tanken kan också vara att sätta press på Centerpartiet och Liberalerna att gå med på en Alliansbudget, säger han.

Fredrik Furtenbach säger dock att en övergångsbudget har liten vikt, eftersom den kan rivas upp när en ny regering väl bildats.

– I praktiken har man lite att vinna på att lägga en egen budget eftersom nästa regering ändå kan göra som den vill. Det är lätt för de rödgröna att utmåla det som ett onödigt bråk och en tom gest eftersom det går att lägga en egen budget , säger han.

Än så länge är alliansen inte enig om att lägga en gemensam budget, säger Fredrik Furtenbach.

– Men vet inte hur det slutar än, men hittills är min bild att centerpartiet och Liberalerna är mera skeptiska. Att Ebba Busch Thor går ut ensam är också en tydlig signal om att det inte finns någon enighet i alliansen.

– Egentligen är det en viktigare fråga om Kristdemokraterna skulle kunna tänka sig att rösta på ett budgetförslag från Moderaterna. Ett sådant skulle mycket väl kunna gå igenom, eftersom Sverigedemokraterna sagt att de kan tänka sig att stödja ett. Och det avgörandet kan Kristdemokraterna fälla själva. Men den frågan svarar inte Ebba Busch Thor på, säger Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista