Man som gestikulerar.
Gustav Fridolin (MP). Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Fridolin slutar som språkrör

2:54 min

Gustav Fridolin ställer inte upp för omval i samband med Miljöpartiets kongress i maj.

– Jag ser det som helt naturligt att ge så mycket tid som möjligt till ett nytt manligt språkrör för att bygga sitt lag, sätta sin prägel och ihop med Isabella leda partiet in i nästa val 2022, säger Gustav Fridolin i Ekots direktsändning.

Miljöpartiets språkrör får sitta i nio år enligt partiets egna rotationsregler. Fridolin har suttit sedan 2011 och hade därför kunnat sitta till 2020, men väljer nu alltså att avgå ett år innan.

Om de låga förtroendesiffrorna för honom själv som språkrör säger Fridolin:

– Det är klart att det är mycket roligare när de siffrorna är höga, det har jag varit med om också. Men det som räknas i slutändan är vad man lyckats uträtta, jag är förbenat stolt över att ha fått arbeta med så många kloka miljöpartister och göra de förändringar i svensk miljöpolitik och i skolan, som vi gjort.

Gustav Fridolin säger att målet var att bryta läget där Miljöpartiet inte står vid sidan av.

– Det har vi lyckats med, men tiden i regering har varit svår.

Vad har det kostat att sitta i regering?

– Det kostade väl drygt två procent, det var vad vi tappade i valet. Vi har sett det här bland ganska många av våra kollegor i Europa, att det sliter att sitta i regeringen, men många har sen kunnat komma igen och där har förtroendet växt sedan.

Beskedet att han inte ställer upp kom först på Aftonbladet Debatt. Där skriver han även att han meddelade valberedningen detta redan i vintras.

"Jag hoppas få lite mer tid att vara den pappa och man jag vill. Jag längtar efter att undervisa igen" skriver han.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista