Åklagare granskar professors extraknäck

En professor på Karolinska institutet i Solna har fem extraknäck som han årligen lägger ner tre månaders arbete på. Fyra av de fem extraknäcken betalas med skattepengar från Stockholms läns landsting. Nu granskar åklagare på korruptionsenheten professorn.

Det handlar om en av den svenska universitetsvärldens mest kända professorer. Karolinska institutet i Solna är hans huvudarbetsgivare och betalar honom en årslön på 900 000 kronor. Till det kommer socialavgifter, och det betyder att skattebetalarnas kostnad för professorn är i runda tal 1,2 miljoner kronor om året.

Men professorn har dessutom fyra jobb i Stockholms läns landsting som finansieras med landstingets skattepengar. Hans årslön där är sammanlagt 490 000 kr, och kostnaden för skattebetalarna, med socialavgifter, ungefär 650 000 kronor om året.

Leder stiftelser
Tre av professorns jobb i landstinget handlar om att han är verkställande direktör i tre forskningsstiftelser som landstingets skattebetalare genom åren har finansierat med hundratals miljoner kronor.

De tre stiftelserna har ett intimt samarbete med ett känt börsnoterat läkemedelsföretag. Ekot har tidigare berättat att professorn är grundare, delägare, styrelsemedlem och konsult i det läkemedelsföretaget. Han finns också på företagets avlöningslista, det ger honom ytterligare en inkomst på ungefär 1 miljon kronor om året, ett konsultarvode.

”Tidsåtgången förenlig med tjänsten”
Professorn har redovisat sina extraknäck för sin huvudarbetsgivare, Karolinska institutet, och sagt att han har arbetat med dem ungefär 400 timmar om året, alltså bortåt tre månader. Men på Karolinska institutet har man inte tyckt att professorn måste ta ledigt från sin heltidstjänst i staten för att sköta de här extraknäcken.

– Vi har frågat honom vilken omfattning hans bisysslor har och han har redovisat den. Vi har bedömt tidsåtgången som skälig och förenlig med hans tjänst, säger Rune Fransson som är universitetsdirektör på institutet.

Inte tjänstledigt
Inte heller på landstinget i Stockholm, där professorn alltså har fyra olika skattefinansierade jobb för en lön på sammanlagt 490 000 kr om året tycker man att professorn bör vara ledig från sina andra anställningar när han tar hand om landstingssysslorna.

– I första hand är det en fråga för Karolinska institutet eftersom det är hans huvudarbetsgivare, säger Göran Stiernstedt som är biträdande landstingsdirektör.

Men han uppbär ju skattebetalarnas pengar i lön och arvoden också från er?

– Ja men han uppbär ganska lite från oss. Han har sin huvudanställning på Karolinska institutet.

Har ni funderat över tjänstledigheten?

– Vi har inte funderat över tjänstledigheten.

Borde ni fundera över den?

– På den här nivån är vi intresserade av om folk sköter sitt jobb eller inte, säger Göran Stiernstedt.

För någon vecka sedan blev det känt att Riksåklagarens särskilda enhet mot korruption kommer att granska de ekonomiska turerna kring professorn och hans offentliga och privata arbetsgivare, men ingen på korruptionsenheten vill än så länge säga vad granskningen egentligen går ut på. Och professorn själv har avböjt att uttala sig för Ekot.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".