Roberto Calvi 1982.

Rättegång om mordet på Guds bankir

Det har gått 23 år sedan ”Guds bankir” hittades mördad hängande under Blackfriars-bron i London. På torsdagen inleds rättegången mot de misstänkta mördarna. Kanhända kommer frågetecknen nu att skingras i ett av Italiens mest uppmärksammade rättsfall.

Hade han lagt beslag på pengar, som maffian bett honom tvätta? Visste han för mycket om maffian?

På torsdagen inleds rättegången mot en maffiaboss, två affärsmän och en av männens tidigare flickvän för mordet på mannen som kallades Guds bankir, Roberto Calvi.

Tolv miljarder saknades
Roberto Calvi förvandlade en liten lokalbank till en känd finansaktör, Banco Ambrosiano. Huvudägare var Vatikanens bank och bland uppdragen fanns att förvalta delar av den katolska kyrkans enorma förmögenhet. Men Calvis närhet till det gudomliga översattes inte i lycka på jorden.

Den 11 juni 1982 flydde han Italien. Han lämnade efter sig ett hål i bankens räkenskaper på cirka tolv miljarder kronor, pengar som lånats ut till latinamerikanska företag, som inte fanns.

Polisen sökte honom och snart blev bankkraschen, som var den största i italiensk efterkrigshistoria, känd över hela världen. Den skakade banksystemet och i synnerhet Vatikanen och maffian, som hade stora intressen i banken.

Hängd i London
Men bankchefen undkom inte. En vecka senare hittades Calvi död dinglande i en snara under Blackfriars Bridge i London med tegelstenar och stora sedelbuntar i fickorna.

Självmord, konstaterade polisen, men frågan var hur han tagit sig dit utan spår på den propra kostymen eller på händerna. Hans anhöriga har hela tiden hävdat mord, att maffian tystade honom.

I utkanten av de utredningar, som följt har uppgifter om en frimurarorden och olika kopplingar i det italienska samhällslivet både kittlat och skrämt många.

En elegant man på via Cola di Rienzo säger att han skulle vilja veta mer om den katolska kyrkans roll.

En annan herre säger:

– Vi kommer nog aldrig att få veta sanningen. Detta har varit en förödande händelse för Italien.

Alice Petrén, Rom
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".