Svenskutvecklad app ska avslöja korruption i Afrika

2:03 min

En ny svenskutvecklad applikation ska avslöja korruption i Ghana. Med applikationen kan användare filma korruptionsbrott utan att det syns i mobilen.

Plattformen har inspirerats av och utvecklats tillsammans med en av Afrikas mest berömda granskande journalister, Anas Aremayaw Anas. Ekot träffade honom under hans besök i Sverige.

– Det är viktigt att inkludera medborgare i kommunikationen, i avslöjandet av korruptionen, säger Anas Aremayah Anas, granskande reporter från Ghana.

Han är på besök i Sverige i samband med lanseringen av en ny webbplattform, som han tillsammans med det svenska företaget Klarity står bakom. I och med sitt känsliga arbete visar han aldrig ansiktet offentligt utan döljer det med karaktäristiska pärlhalsband, hängandes över ansiktet.  

Med hjälp av en dold kamera har han lyckats avslöja olika typer av korruptions- och människorättsbrott, runtom i Afrika. Nu senast i maj visade han i samarbete med BBC hur kenyanska VM-domare tar emot mutor, ett avslöjande som ledde till att flera av de skyldiga straffades.

Nu hoppas han att även vanliga medborgare, aktivister och visselblåsare ska kunna göra samma sak.

– Vem som helst som bevittnar korruptionsbrott ska kunna filma och ladda upp det på plattformen. Utan att riskera att avslöja sin identitet.

Men metoden är inte helt oproblematisk, det kan bli svårt att verifiera videoklippen och faktagranska innehållet. Så har fallet varit för liknande visselblåsarfunktioner.

– I det här fallet finns det tekniska lösningar som ska underlätta processen, men även journalister ska vara med och bedöma videoklippen, säger Anas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista