Ungdomars språk ska studeras

Hur pratar unga som bor i invandrartäta förorter? Det ska en grupp forskare från Lunds, Göteborgs och Stockholms universitet ta reda på i den största svenska undersökningen hittills av ungdomars språk.
– ''Gitta'' betyder gå, ''gus'' det betyder tjej, säger 16-åriga Mustafa Habib och Ertem Kölulu i Rinkeby och ger därmed exempel på det de kallar typisk Rinkebysvenska - den som nu under fem år ska kartläggas och undersökas av språkforskarna. Forskarna ska nu följa sju gymnasieklasser i förorter som Bergsjön i Göteborg och Rosengård i Malmö för att lyssna till hur eleverna egentligen pratar. Det forskarna vill veta är om unga i förorten har svårare att lära sig mer strikt skolsvenska, eller om det är tvärtom. - Kan man skifta mellan ''språken'' och både tala kungens svenska och ungdomars språk - ja, då har man ju en rikare repetoar, säger projektledaren Kari Fraurud vid Stockholms Universitet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".