Schyman lämnar – kan vara slutet för Fi

1:21 min

Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman lämnar sin post. Flera politiska experter tror det är slutet för partiet. Enligt Schyman har de fel.

– Jag tror det kommer gå alldeles utmärkt, säger hon i P1-morgon.

Efter att Feministiskt initiativ decimerats som politisk kraft i det senaste valet, där de gick från 3,12 till 0,45 procent av rösterna, meddelar partiledaren Gudrun Schyman att hon lämnar som partiledare. 

Nu tror flera politiska kommentatorer att det blir slutet för partiet. Ekots Fredrik Furtenbach säger att det faktum att Gudrun Schyman nu lämnar partiledarposten är ytterligare ett bakslag för partiet. 

– Jag tror att drömmen om att spela en roll i rikspolitiken är slut för Fi. Vi har haft en lång tid av debatt kring Metoo, vilket är en perfekt miljö för partiet. De lyckades ändå inte göra sig relevanta. Nu försvinner den enda kända frontfiguren och då ser det väldigt mörkt ut för dem, säger han. 

Gudrun Schyman håller dock inte med om att hennes parti står och faller med henne som partiledare. I P1-morgon säger hon att partiet står starkt idag. 

– Jag tror det kommer gå alldeles utmärkt. Vi har bra personer som har erfarenhet av både parlamentariskt och utomparlamentariskt arbete som kan kliva fram. Jag ser inte någon risk att Fi skulle försvinna. Det tror jag är felaktiga slutsatser. 

Snarare än att vara över för partiet ser Gudrun Schyman med tillförsikt på framtiden och menar att det låga valresultatet går att vända, säger hon.

– Vi har landat på ett sådant här valresultat tidigare och sen har det ändrat sig och vi har stigit i opinionen. Så vi jobbar på. Det här är inte frågor som försvinner från den politiska dagordningen. Tvärtom tror jag att vi kommer få se att de blir än mer aktuella.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista