Frihetsgudinnan pekas ut som terrormål

Den federala polisen, FBI, utfärdade på tisdagen ytterligare en terrorvarning i USA - den här gången gäller hotet kända platser i New York, som Frihetsgudinnan och Brooklyn Bridge.
Sedan FBI hade utfärdat sin varning höjdes beredskapen kring Frihetsgudinnan och Brooklyn Bridge. Hotet beskrivs som obekräftat och bygger på intervjuer med tillfångatagna al Qaeda-medlemmar, men efter förra veckans inflammerade debatt om vad president Bush visste och inte visste före den 11:e september verkar nu ingen myndighet vilja riskera att hålla inne med information om potentiella hot. I helgen berättade en högt uppsatt regeringskälla att underrättelsetjänsten snappat upp meddelanden som tyder på att en ny våg av terrorattacker planeras. Samtidigt varnade FBI för möjligheten att Al Qaeda planerar sprängattentat mot hyreshus genom att hyra tomma lägenheter och fylla dem med sprängämnen. Det är tredje dagen i rad som olika amerikanska myndigheter utfärdar terrorvarningar. I söndags sade vicepresident Dick Cheney att det snarare är en fråga om när, inte om, det kommer att genomföras ytterligare ett terorrdåd mot USA. I måndags sade FBI-chefen att självmordsattacker av den typ som äger rum i Israel är oundvikliga i USA, och på tisdagen användes ordet oundviklig igen när försvarsminister Donald Rumsfeld sade att terrorgrupper oundvikligen kommer att få tillgång till massförstörelsevapen. Bushadministrationen försäkrar att dessa uttalanden inte ingår i någon kampanj från Vita Huset att skapa allmän oro i landet. Vita Huset förnekar också att varningarna är ett sätt att avleda uppmärksamheten från den kritik som riktats mot presidenten, FBI och CIA efter avslöjandet att en FBI agent redan förra sommaren förgäves försökt få den federala polisen att intressera sig för det faktum att ett stort antal arabiska män skrivit in sig vid flygskolor i USA.
Cecilia Uddén, SR:s korrespondent, Washington

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".