Skatteverket stoppar falska inkomstuppgifter

1:28 min

Skatteverket stoppar allt fler falska inkomstuppgifter, som annars kunnat användas för bedrägerier mot banker och myndigheter som Försäkringskassan.

Under 2018 kommer Skatteverket underkänna drygt 30 procent fler falska inkomst - eller kontrolluppgifter, jämfört med förra året, säger Pia Bergman, nationella samordnare mot grov ekonomisk brottslighet vid Skatteverket.

- Det här är en prioriterad uppgift, med tanke på samhällsskadan som det gör. Min bild är att det finns en faktisk ökning av falska kontrolluppgifter, och att den ökningen är kopplad i ökad utstäckning till kapade identiteter.

Under 2018 kommer Skatteverket att underkänna omkring 400 falska  kontrolluppgifter, att jämföra med 300 förra året. Och det är fusk med kapade identiteter som ökar mest. Ett typiskt exempel, som Ekot tagit del av, visar hur tre män, skrivna på samma adress i Stockholmsområdet,  var och en har uppgivit att de tjänade drygt 500 000 kronor under 2017.

Problemet är att den ungerske mannen, som uppges vara arbetsgivare,  inte var i Sverige då och aldrig bedrivit verksamhet här. Hans identitet är troligen kapad. Och det är flera saker som får Skatteverket att reagera, säger Pia Bergman.

-När du får din lön så är den inte exakt lika stor varje månad, du har ju haft semester, varit sjuk. Och du kan ju berätta vem som är din chef, det är många gånger alldeles för svårt för dem att svara på.

Falska kontrolluppgifter som inte upptäcks av Skatteverket kan ge kreditvärdighet vid t ex. bolån eller köp av dyra kapitalvaror. Inkomsterna ligger också till grund för utbetalningar av pension, sjukpenning och föräldrapenning.

Enligt Skatteverket kostar en falsk kontrolluppgift samhället mellan en halv och en miljon kronor i felaktiga utbetalningar. 400 underkända kontrolluppgifter sparar alltså samhället upp emot 400 miljoner. Och falska kontrolluppgifter måste stoppas just för att de ställer till så stor samhällsskada, enligt Pia Bergman.

- För alla myndigheter, om de börjar agera på falska uppgifter, så urholkas systemet både ekonomiskt och förtroendemässigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista