Inspektionen för vård och omsorg
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Allvarliga missförhållanden på svenska gruppboenden

2:39 min

Missförhållandena är allvarliga på flera gruppboenden för barn och vuxna med funktionsnedsättning, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.

Redaktionen har gått igenom 1800 anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg de senaste åren.

Många anmälningar handlar om personer som blivit bortglömda eller lämnats ensamma. Men det handlar även om andra missförhållanden som övergrepp, våld och olyckor. 

Några ärenden handlar till och med om dödsfall. Bland annat en pojke som lämnats utan tillsyn och som drunknat i ett badkar.
 
Programmet följer en ung man med autism, som är på en treårings nivå och som inte ska vara ensam utan hjälp. Granskningen visar att han är ensam i snitt över 12 timmar per dygn på sitt boende.

En mamma med två barn, bägge med autism och utvecklingsstörning, kände oro över hur hennes barn hade det på ett annat boende. Det visade sig att det saknades element i ett sovrum mitt på vintern. Istället hade man lagt in en byggfläkt.

Hennes barn fick också oförklarliga blåmärken, och deras hygien sköttes inte, säger mamman i programmet.

Vid ett oanmält besök upptäckte hon också att en anställd låg i soffan med fötterna i hennes dotters knä. En situation hon uppfattade som sexuell, och hon bestämde sig för att hennes barn inte skulle komma tillbaka dit igen.

Ekot har sökt tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg, men de vill i nuläget inte kommentera uppgifterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".